Нова усмивка и пълна промяна само за 3 дни

Интервю с д-р Сейед Маджид Нури, който ни запознава с предимствата на базалните импланти

12 February 2019

Д-р Сейед Маджид Нури e основател на международен дентален имплантологичен център НУРИДЕНТ България и с дългогодишен опит и практика, д-р Сейед Маджид Нури е спечелил доверието на много български и чуждестранни пациенти. Мисията на НУРИДЕНТ е доброто самочувствие на пациентите и пълна промяна на усмивката в рамките на три дни. Д-р Сейед Маджид Нури ни запознава с предимствата на базалните импланти и ни уверява, че от НУРИДЕНТ всеки си тръгва с широка усмивка

Дентална имплантология - в какви случаи се налага да прибегнем до нея и увеличават ли се пациентите?

За щастие в наши дни денталната имплантология става все по-широкозастъпена и това съвсем не е случайно. Чрез нея се възстановява липсата на един или повече зъби. Благодарение на имплантите могат да бъдат лекувани над 95% от случаите, които преди се решаваха с носене на протези. Сами разбирате, колко неудобно би се оказало това за всеки човек, имащ подобен проблем. Също така имплантирането е често предпочитана алтернатива пред използването на мостове. При тях е нужно изпиляването на съседни зъби, които да служат като опора за носенето на моста. Често тези съседни зъби могат да бъдат интактни (напълно здрави), което означава, че трябва да се изпилят много здрави твърди зъбни тъкани. Съществуват два вида дентални импланти по отношение на това кога се поставя завършената протезна конструкция и съответно кога се натоварват самите импланти - с отложено и незабавно натоварване. Но тук искам да обърна повече внимание на базалните импланти, които са известни с редица предимства, особено краткостта на лечебната процедура.

Какво представляват базалните импланти?

Базалните импланти са революционен метод в денталната имплантология, който може да се използва дори в случаи на напълно обеззъбяване и липса на кост. Те могат да бъдат натоварени имедиатно, тоест да влязат във функция веднага след поставянето им. Изработени са от полиран титан, върху който не се зaдържа зъбна плака и по този начин не се създават предпоставки за възпаления.

Какви са предимствата им?

Тук мога да отговоря еднозначно - много! Едно от тях е свързано с по-малко инвазивна хирургична намеса. Те биват поставени в дълбокия костен слой, което в пъти намалява риска от инфекции, в сравнение с традиционните импланти. Важно е да спомена, че преди поставянето на импланта не е нужна допълнителна хирургична процедура за костна аугментация (тук влизат всички хирургични процедури, целящи създаване на достатъчно количество кост за поставяне на класически импланти). Още повече от момента на имплантирането до момента на поставянето на готовите металокерамични конструкции (зъбите на пациента) минават само три дни. Тоест, пациентът получава напълно нова усмивка, пълна промяна и то не само визуална, а и здравословна. Толкова съм щастлив, когато пациентите ми кажат, че вече се хранят нормално и отново могат да ядат ябълки. На пръв поглед звучи доста семпло, но само човек с подобен проблем би разбрал какво наистина означава това. При нас идват пациенти от цял свят, пробвали какви ли не безуспешни методи и за три дни се усмихват отново. А тези усмивки – колко са ценни... истински дар за мен!

В какви случаи се прилага методът на базалната имплантология?

Базалните импланти са най-добрият избор например при случаи на умерена до пълна костна атрофия на челюстите (недостиг на кост), както и в случаите, когато пациентите искат да възвърнат бързо дъвкателната си функция. Така случаи на тежък и нелечим практически пародонтит могат да бъдат третирани чрез поставяне на базални импланти и то само с едно посещение. Базалните импланти са едно добро решение при пациенти, които пушат и страдат от диабет. Постоперативните грижи изискват отлична устна хигиена, както и редовни профилактични прегледи.

Подходящали е процедурата за пациенти с напълно обеззъбена челюст и костна атрофия?

Определено, да! Това е едно от най-големите предимства на базалната имплантология. Често се сблъскваме с подобни случаи. Особено с пациенти от чужбина, минали през абсолютно всичко, докато стигнат до нас. Идват с голяма надежда, а ние винаги се стараем да я оправдаем.

Как протича процедурата по поставянето на базални импланти и болезнена ли е тя?

Процедурата приключва в рамките на 3 работни дни и със сигурност този метод е по-малко травмиращ и безболезнен, отколкото при традиционните импланти (двучастовите), защото тук рядко се налага отпрепариране на мукопериостално ламбо, което е стандартен етап при хирургичната процедура на класическите импланти. Първият ден се провежда консултацията и при нужда се прави ортопантомография и триизмерна томография. Всичко се случва на място. В НУРИДЕНТ разполагаме с висок клас апаратура. След това се обсъжда план за лечение, подписват се и информирани съгласия, за да могат пациентите ни да бъдат напълно спокойни по време на цялата процедура. Назначаваме и консултация с кардиолог, при която, ако се налага, пациентът се подготвя за операция (регулиране на кръвното налягане, пулс, алергии, прием на антибиотици и други). Избират се зъбни импланти според индивидуалните особености на пациента. Интервенцията се осъществява под местна анестезия. Извършваме и манипулации по поставяне на импланти със седация под контрол на специалисти анестезиолог. Базалните импланти се поставят веднага след изваждането на зъбите, ако такива са предвидени според плана на лечение. Назначава се контролна панорамна снимка. След поставянето на имплантите, орален хирург осъществява пластиката на меките и твърдите тъкани около имплантите. Тази манипулация цели да коригира алвеоларния гребен и да редуцира постекстракционната резобция, т.е. да намали свиването на венците и костното стопяване в зоните, в които са били вадени зъби. Вземат се зъбни отпечатъци, които се изпращат в лабораторията на клиниката. През втория ден се извършва метална проба на бъдещата конструкция. Пациентът има възможност да избере формата, цвета, големината и дължината на зъбите, както и да получи първоначална представа за крайния резултат на коронките. След което конструкцията се връща в зъботехническата лаборатория. На третия ден от лечението се извършва окончателната проба на постоянната метало-керамична протеза. Това е денят, в който пациентът може вече да се види с новата си усмивка.При одобрение на формата, цвета и големината на зъбите, конструкцията се циментира трайно. След операцията (на около 6 месеца) се правят рутинни контролни прегледи и панорамни снимки.

Какви са критериите за отличното й изпълнение?

Изключително важни са опитният и квалифициран екип от специалисти, мотивирани да подаряват нови усмивки. От значение е и качеството на имплантите, опитът на специалиста. В НУРИДЕНТ работим със швейцарски и италиански импланти, тъй като до момента те имат най-добрите показатели на пазара, а ние държим да предлагаме най-доброто на нашите пациенти.

Колко време ще „служат” базалните импланти след поставянето им?

Както вече казах, базалните импланти са изработени от титан, който е вечен материал. Разбира се, общото състояние на пациента е от огромно значение, а също така и поддръжката на перфектна орална хигиена.

Контакти: Кв. Лозенец, ул. "Златовръх" 52 (Партер), София, България. Тел.: 0887 770 703, 0882 109 342, 02 953 0931, 0889 677314

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР