Добрият обществен интериор изразява позицията на автора

Красимир Капитанов е име, което няма как да не сте чували, ако сте сред любителите на качествените и стилни интериорни решения.

eva.bg 23 January 2019

Талантливият дизайнер е роден през 1968 г., завършва НХА при проф. Светлин Русев, специалност „Живопис“, но неговата истинска страст са обществените интериори. На безспорния му талант и професионализъм се доверяват редица известни марки, както и множество реномирани интериорни конкурси, на които е канен да участва като жури. От четири години Краси Капитанов е специален гост-лектор в НБУ София, катедра Дизайн, като последните две години води и майсторски клас. През 2014 г. получава приза „Човек на ХХІ век“ в категория „Креативно мислене“ лично от вицепрезидента на България – г-жа Маргарита Попова. На Dibla Design Awards 2017 г., националното съревнование за интериорен дизайн, организирано от платформата „Дибла“, Капитанов е финалист в категория „Нощен клуб“ и победител в категория „Ресторант“, a през 2018 г. заслужено извоюва признанието „Дизайнер на годината“.

Всяка година ваши проекти получават награди за дизайн в съревнованието Dibla Design Awards. Очаквахте ли тази година да бъдете отличен и като „Дизайнер на годината“?

Искрено се надявах, исках го и направих всичко по силите си това да се случи. Участвах с три изпълнени обекта в надпреварата и смея да твърдя, че всеки от тях можеше да бъде победител в отделните категории. Това е и последното ми присъствие в конкурсната част на платформата.

Каква е оценката ви за участвалите проекти в Dibla Design Awards и как виждате развитието на българския интериорен дизайн?

Нивото на участниците в конкурса е безспорно високо. Смятам, че българският интериорен дизайн отдавна е на европейско ниво. Това, което пожелавам на всички колеги и на себе си, е освен европейски да го направим и по-разпознаваем, български.

Как бихте определили успеха?

Успехът за мен е цялостно усещане. В голяма степен е и състояние на духа, но ще отговоря така: “Ако може да правиш само това, което желаеш. Да го правиш така, както желаеш, и хората, които са работили с теб, да са щастливи – това по всяка вероятност означава, че си успял.”

Какво е важно да притежава един добър интериорен проект?

Освен задължителните естетически, функционални, ергономични и всякакви други подобни качества, добрият интериор трябва да притежава душа! Да има свои неповторими дизайнерски и човешки белези, изложени в непознат контекст. Да се прави добър обществен интериор за мен е нещо много повече от това да се правят самоцелно някакви красиви неща. По този начин могат да се правят единствено депа за красиви мебели, което съвсем не означава добър интериор. Добрият обществен интериор изразява ясно позицията на автора. Провокира, отправя послания, променя критерии, отваря нови възможности. С две думи, влияе и променя хората, което е огромна привилегия и отговорност!

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР