Константин в „двореца на купона“

Домът като автопортрет

Лилия Илиева 18 January 2019

Снимка: Микаел Стефанов

В два и половина следобед след купонджийска нощ и четири часа сън Коцето ни сипва кафе в чаши с „Целувката“ на Климт. Седим в кухнята му на дълга бяла маса, избрана от жена му Надя. Масата е Bonaldo, цената й – петцифрена. Надя е на конференция в Испания, децата им – при баба и дядо, а програмата на Коцето – доста натоварена. Разговорът ни се накъсва от непрекъснатите позвънявания, на които трябва да отговаря. След срещата с EVA предстоят снимки за автобиографичен филм за живота му, а след това – концерт в Благоевград до ранни зори. Очевидно не му достига почивк.

Коцето излъчва умора, тя се стеле в още по-ниския му дрезгав тембър, резултат и от изпитото предишната вечер японско уиски, но не му пречи да е приказлив, гостоприемен и шеговит.

„Oбадих се вчера на съседа да му честитя осемдесетгодишния юбилей – разяснява певецът. – И той вика – ела да пием уиски, имам всички възможни. Казах си – какво сега да седя сам пред телевизора – посочва плазмата в хола, – дето сме го поставяли с брата на Борис Дали – и кимва към Велислав Делибалтов (прочут плейбой във фолксредите и очевидно близък негов приятел, който пие кафе с нас). У съседа – продължава фолкпевецът – звъннах бързо на Фънки – брат, кое е най-якото уиски. Той се зарадва – брадъре, вика, поискай Ника, японско е, убиец. На съседа с бастуна очите му светнаха, само такова пиел и веднага го извади. Той живее между Станко Тодоров, Георги Стоичков, Йорданка Христова и тия-ония.“ Сред тия-ония се оказва президентът Румен Радев.

Триетажната къща на принца на фолка, какъвто е той за всичките си фенки, се извисява на северния склон на Витоша в Бояна. И усещането в нея е като в модерен боянски дворец. Покривът й е плосък и открива разкошни гледки – от едната страна към София като на длан, от другата – към Копитото. Стените са каменни и тухлени, в интериора доминират черно, сиво, бяло и злато. Сред акцентите, които подчертават блясъка, са вази Versace, полилеи като тромпети или направени от сребърни синджири, закачалки сребристи пеперуди, „кацнали“ върху импрегнирано в стената фино сиво кадифе. „Работих с архитекта ми – казва Коцето – Боби Буров, внук на банкера от началото на миналия век, уникален, педантичен, със супер мислене. Присъствал съм на избирането на всяка плочка, на всяко сифонче, на всяка дръжка, врата... Всичко е по моя идея главно. Жена ми не можа да вземе много отношение миличката. Помогна, но беше заета, ходеше на работа.“ Основна роля Надя имала при аранжирането на детската стая. Темата е пиратска. Избрала я осемгодишната им дъщеря Марияна, кръстена на майката на Коцето. Има полилеи с кацнали върху тях папагали, шкаф като пиратски сандък със съкровища, пердета на черепи с кръстосани кости. Децата му спят на легла, разположени едно над друго като в кораб. Фолкпевецът държал да живеят в една стая поне 5-6 години, да си играят заедно, да се карат, да си липсват, да се учат да делят.

следваща страница »
2 КОМЕНТАРА
2
Деница Димитрова от Враца
24 August 2020, 21:24

Коцето беше много влюбен в приятелката ми Севдето и изневеряваше на лудата Райна. Трябваше Севдето да е майка на децата му. Още помня лудите нощи с тях. Може би ни помни с моя умен Коста. Даже си и приличат Целувам ги публично със Севдето. https://images.app.goo.gl/PMuMsPQTVgNQQ1AH8

1
Гергана
18 January 2019, 17:08

Много хубав дом Коце да сте живи и зсрави

ТВОЯТ КОМЕНТАР