Даша Жукова, принцесата на златното поколение

Милена Попова 16 January 2019

Снимка: getty images/guliver

Наричат ги златното руско поколение – млади жени в средата на 30-те си години, свръхбогати, много красиви, с модерни професии и собствен бизнес. Те са част от световния хайлайф – през зимата карат ски в Колорадо с филмови звезди, а през лятото пият шампанско в кристални бутилки на Ники бийч в Сен Тропе.

Те са родени по времето на СССР, но в семейства на червени велможи. В условията на привидно равноправие техните бащи и майки са разполагали с позиции в йерархията, с власт и много пари, а перестройката им е помогнала да пораснат в бизнеса и да излязат на световната сцена. Тези млади рускини са учили в западни колежи, където са разполагали с големи банкови сметки и апартаменти на улицата на милиардерите в Лондон например, имат вкус и огромни гардероби, получават винаги най-доброто и не се женят за бедни рицари, а за богати принцове. Такава е Полина Дерипаска, бившата жена на олигарха Олег Дерипаска, дъщеря на издатели от висшия ешелон, такава е Мирослава Дума, дъщеря на депутат от Тургут, нефтения рай на Сибир. Такава е и Дария Жукова, бившата съпруга на един от най-могъщите хора в света – Роман Абрамович.

И Даша, и Полина са бивши съпруги, но не са жени, които ще се примирят с милионите, получени при развода. Те светят със собствена светлина, вървят по свой път, разгръщат енергията си в десетки проекти, печелят собствени милиони и се наслаждават на живота така, както само руските принцеси умеят. По-интересната от двете е Жукова. Коя е тя – фатална красавица, дизайнер, моделиер, колекционер, предприемач, филантроп? Защо винаги късметът е на нейна страна? Как постига с лекота неща, които за други са само невъзможна мечта?

Сянката на могъщия татко

Нейният баща е любимец на съветската власт, от онези бизнесмени, които по време на перестройката успяват добре да си изиграят картите. Основава международна компания „Интерфинанс“, която инвестира главно в пристанища и транспорт, хранителна промишленост, добив на руди и недвижима собственост. След раждането на Даша родителите й се развеждат и тя заминава в САЩ, където майка й получава работа като микробиолог. В Санта Барбара, спокойно градче на Тихия океан с необятни плажове и луксозни жилищни квартали, Даша започва своето образование – в еврейско училище, разбира се, заради произхода на баща си. Нейните баба и дядо по бащина линия са доста влиятелни  – дядото е писател и режисьор, бабата е редактор в киностудио. Така синът им Александър израства сред книги, филми и интелектуалци с димящи цигари и премерена дисидентска позиция. Още като студент в Московския държавен университет, където изучава източни езици и култура, Жуков се насочва решително към бизнеса. Годината е 1980 – пет години преди Горбачов да застане на кормилото на партията и да започне своята перестройка.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР