5 идеи за спалнята

Бутик за дома

Елка Влаховска 14 January 2019

Zara Home

Снимка: пресофиси

Повечето от стаите в дома са места за развлечение, изпълнени с шум, цветове, динамика. Не така стои въпросът обаче в най-интимното помещение – спалнята. Пет добри дизайнерски идеи с предложенията от последните есенно-зимни колекции на водещи европейски производители могат да създадат атмосферата за спокоен сън.

1. Успокояваща цветна палитра
Студените цветове имат по-релаксиращ ефект, отколкото топлите. Бяло, синьо или нюанси на сивото създават онази примамлива визия, която сякаш нашепва още от вратата на спалнята, че е време за сън. Минималистичният подход при обзавеждането също играе положителна роля. Стаята не е добре да бъде претрупана с вещи, които да ангажират вниманието. Тук абсолютно е в сила правилото less is more.

2. Светлина, която не пречи
Това важи както за проникващата отвън през прозорците, така и за светлината на лампите. Интериорните специалисти препоръчват в спалнята да се поставят блекаут завеси, които напълно изолират светлините от улицата или от яркото слънце при източно изложение. Според хюга, датското понятие за щастлив и уютен дом, спалнята не бива да е много осветена. Малка настолна лампа с разсеяна светлина е достатъчна да създаде настроение за релакс. Ако обичате да четете книга преди сън, спот осветлението е подходящото решение.  

3. Без електронни дразнители
Колкото и да е примамлива идеята да лежим с дистанционното в ръка, медицински изследвания доказват, че синята светлина, излъчвана от екрана, потиска производството на мелатонин. Това е хормонът, отговорен за регулирането на цикъла сън-бодърстване. Наричат го също „хормон на младостта“, защото подобрява качеството на съня, а оттам – и здравословното състояние. Да ровиш в мобилния телефон и да не можеш да „се отвържеш“ от света също не е хюга. Психолозите са категорични, че е добре да се избягват дисплеите поне 2 часа преди времето за сън.

4. Леглото прегръдка
Една трета от живота си прекарваме в леглото и е напълно естествено да не пренебрегваме удобството на матрака и на възглавницата. На пазара има изобилие от различни варианти, като е препоръчително на място да получим съвет от експертите. Всяко тяло има своите особености и съответно изборът е строго индивидуален. В дизайна на колекциите спално бельо за сезон есен-зима 2018 се очертават тенденциите етномотиви, флорални принтове, фини райета. 

5. Сетивен релакс
Меките на допир завивки са must have, но много хора пренебрегват нещо дребно, което създава усещане за уют – малкия килим или мека кожа, върху която ще поставим стъпалата си преди лягане или веднага след ставане от леглото. Лекият масаж, който правят подходящо избраните текстури, действа успокояващо. Ароматни дифузери, парфюми за дома или свещи с естествени аромати също настройват да преминем в една по-нежна среда и дават елегантност и стил на обитаването. Любимите книги е добре да са на една ръка разстояние – на пода или на нощното шкафче. Колко е хубаво именно те да ни пренесат неусетно от външния към вътрешния ни свят.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР