Трябва ли ви наистина скъп телефон?

Множество проучвания доказаха, че имаме нужда да променим нагласите си спрямо мобилните технологии...

eva.bg 20 December 2018

Мобилната индустрия е изключително динамична. Тенденциите се променят през няколко месеца - буквално. Технологичните компании са в непрекъсната конкуренция, за да предложат на смартфон потребителите нови и иновативни функционалности и възможности за взаимодействие със света. Свидетели сме как „евтини” телефони стават по-добри, как добрите телефони се усъвършенстват и стават още по-добри, как премиум устройствата надскачат своя клас с цени над 2000 лева. Всички те обещават да направят живота по-лесен по един или друг начин. На пазар, който презадоволява клиентите с всевъзможни приложения и екстри, разумният потребителски избор все по-често изглежда като сериозно предизвикателство.

Скорошно проучване показва, че всеки втори потребител има в порядъка на около 80 инсталирани приложения в смартфона си, от които активно използва по-малко от половината. Това се отнася и за функциите на флагманите. Статистиката сочи, че все повече нараства процентът от потребители, които твърдят, че не биха похарчили спестяванията си, за да купят последния модел мобилна джаджа, излязла на пазара. Обяснението за това е очевидно - защо да плащате огромна сума пари за функции, които няма да използвате, вместо да вземете качествено устройство от среден клас, което напълно удовлетворява желанията и изискванията ви, и да похарчите разликата за… каквото поискате?

Развенчаваме някои „митове“ сред най-популярните екстри, срещани при скъпите устройства, а вие преценете дали те наистина са от първа необходимост.

1. Изкуственият интелект (AI) е поредният хит в смартфон индустрията. AI неминуемо превзема технологичния пазар както за телефони, така и за

множество други продукти. Флагманите разполагат с интелигентни асистенти. Благодарение на тях потребителите разполагат с повече възможности за взаимодействие със света, което прави ежедневието наистина по-лесно. Можете да изпращате текстови съобщения, да настройвате напомняния, да получавате информация за времето, трафика, указания за придвижване, можете дори да разберете дори колко калории има в десерта от любимото заведение. Вграден в камерата, AI ви позволява да създавате своя анимирана версия, която може да танцува, пее и говори. Тази технология обаче е все още в ранен етап на разработка и тепърва ще бъде усъвършенствана. Това е причината потребителите да я ползват по-малко от очакваното. Освен това подобни възможности се предлагат и под формата на различни приложения, които ще ви дадат същата информация напълно безплатно.



2. Водоустойчивост…

… но не съвсем. Подводната фотография е необятно и наистина красиво изкуство, но ако желаете да я развиете в пълния ѝ потенциал, нито IP67, нито IP68 могат да отговорят на изискванията ви. Тези стандарти са предназначени не толкова, за да добавят креативен елемент, а за да защитят устройството при инцидентно намокряне или потапяне. Важно е да се знае, че т.нар. водоустойчиви телефони издържат до дълбочина не повече от 2 м, и то в сладка вода, и качеството на снимките е далеч от онова, което дават професионалните екшън камери. Солената вода има способността да разяжда компонентите и съответно да наруши целостта на устройството и неговата функционалност. Гаранцията също не важи при тези условия. Но дори и да е гарантирана водоустойчивостта на новия флагман, колко от вас спокойно биха го потопили в морето?

3. Камерата – „осмото чудо“ на смартфоните

Ако допреди няколко години беше необходима една-единствена камера на гърба на смартфона, днес цели три не са достатъчни. Създателите на устройства от висок клас приписват завиден брой пиксели, както и сложни наименования на видовете камери. Оказва се обаче, че тезата за повечето пиксели, които се равняват на по-добра камера, е истинска заблуда. За обикновения потребител от голямо значение е телефонът да снима с отлично качество. Това се постига спокойно дори с една, максимум две камери с по-малко от 20 МP. Защото ключовата характеристика всъщност е не броят на пикселите, а тяхната големина. Важно е също колко точно се възпроизвеждат цветовете. Някои производители изкуствено увеличават наситеността на цветовете, за да изглеждат добре на техните дисплеи, но когато същата снимка бъде видяна на различен екран, то резултатите са далеч по-посредствени.

4. Супер бърз, светкавично бърз, ултра бърз

Основна характеристика и ядро на всеки мобилен телефон е неговият процесор. Тъй като този елемент и неговата работа рядко са познати в детайли на обикновения потребител, той често е заблуждаван, че има нужда от най-високия клас процесор на пазара. Тук е важно да се отбележи, че производителите на процесори също са разделили моделите на класове. Ето защо понякога по-нисък клас процесор може да е по-нов и по-оптимизиран от по-висок клас, но по-стар модел. Освен това най-новите процесори с най-висок клас често не се използват в пълния си капацитет от средностатистическия потребител. Ако можем да направим сравнение, това е като да си купите скъпа спортна кола, която няма къде да карате. Има и нещо друго: потребителите често съдят за бързината на телефона си по скоростта, с която се отварят различни сайтове. Тази скорост обаче зависи не от телефона, а от интернет доставчика.

5. Огромна памет

Най-често флагманите разполагат с няколко разновидности, които предлагат различен обем вътрешна памет. Само че в ерата на облачните услуги бихте могли да пазите тонове със снимки и видео (най-големите файлове, които заемат място) на места като Google Photos, OneDrive и къде ли още не. Защо да запаметявате всичко на телефона, когато това само затормозява работата на устройството и ви струва допълнителни средства?

За да се разграничи от „модата” на десетките излишни характеристики, Motorola практично създава функции, фокусирани само върху най-важното, от което имате нужда. Неотдавна беше представен и най-новият модел на компанията - Motorola One. Той е част от програмата Android One, която гарантира бърза процесорна работа, благодарение на изчистената операционна система и ежемесечни подобрения за сигурност. Със своя елегантен дизайн, Motorola One със сигурност ще спечели вниманието ви дори, ако е поставен между флагманските устройства. С него можете да сте спокойни, защото ще ви даде енергия за целия ден само с едно зареждане. Разходките в природата ще бъдат запечатани в безброй пейзажни кадри благодарение на усъвършенстваната двойна 13 МР + 2 MP камера и предна 8 MP. Добавяйки „боке“ или „spot color“ ефект към снимките, те ще станат една идея още по-невероятни. С режима за автопортрети пък ще имате възможността да развиете истински „селфи умения“.

Всички нови кадри ще бъдат „подслонени“ в неограниченото (само за модели на Android One) висококачествено пространство за съхранение в Google Photos, с което винаги има място за още снимки. Motorola One дебютира с функцията за създаване на синемаграфии, която дава възможност да анимирате избран елемент от снимка, а всичко останало да замръзне. . Всичко това и още много можете да имате на промоционална цена от 395 лв, а остатъка от коледния си бюджет може да похарчите за всичко останало, което желаете.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР