И преди Коледа стават чудеса

Разговор с Албена Джоунс, която се върна от Лондон и сега е начело на тима зад Благотворителния базар на Международния женски клуб

Адриана Попова 30 November 2018

Албена Джоунс с дъщеря си Еленда

Коледният базар на Международния женски клуб - София е традиция, без която не могат да започнат празниците. Поне за мен е така. Ако в първата неделя на декември не опитам зелените палачинки от индонезийския щанд на базара и мохитото от кубинския, ако не взема фъстъчено масло от американския и коледен кейк от британския, ако не купя дребни и не толкова дребни подаръци за Коледа от мароканския, етиопския, израелския или виетнамския щанд, ще имам чувството за липса през цялата следваща година. Но 2019-а ми е осигурена, защото на 2 декември в Интер Експо Център ще се проведе 24-ият благотворителен базар на МЖК (или IWC – International Women Club). Той ще бъде с рекорден брой участници – 60 национални щанда, и с важни нововъведения.

Това е поводът да разговаряме с председателката на МЖК - София Албена Джоунс, която, освен че е първата българка, застанала начело на клуба, е и дъщеря на любима героиня от страниците на EVA – Бойка Арсова, жената, която в навечерието на 70-те си години продължава да бяга на маратони – досега е участвала в над 50. Последно избяга Софийския тази есен.

 

Г-жо Джоунс, колко време отне на дамите от клуба и лично на вас организацията на тазгодишния базар?

Не само аз, но и целият екип (базаар тийм), състоящ се от около 20 дами, както и нашият офисен екип, се занимава с подготовката и организацията на базара от май месец насам. Почти всички дами членки на Клуба активно участват в базара. Някои от тях ръководят щандовете на своите държави.

 

Ще ви остане ли време да обиколите щандовете?

В началото на базара ще се включа в почетната обиколка заедно със специалните гости. Надявам се по-късно да ми остане време да обиколя националните щандове и с децата ми. Тъй като базарът дава възможност на всички любители на световната култура да се включим в едно уникално околосветско пътешествие.

 

Откога сте председател на клуба? Как се случи, че се ангажирахте с него?

Президент съм на Международния женски клуб от ноември 2017 г., а съм член от 2014 г. От самото начало активно се включих в организацията на базара и дейностите на клуба. Миналата година бях избрана за президент от членовете.

 

Колко жени участват в МЖК - София и какви са те, очевидно не са само съпруги на посланици. От колко националности са?

В момента в Клуба членуват около 130 дами от 24 държави. Освен съпругите на дипломатическото общество имаме видни български бизнесдами, художнички, писателки и творци.

 

Какви нововъведения ще има тази година?

Главното нововъведение е използването на ПОС терминали за плащания с карта, което ще улесни посетителите на базара и ще увеличи средствата за благотворителност. Също така за първи път имаме втора сцена поради многобройните български и международни участници в развлекателната програма. Тя ще бъде палитра от международни танцови изпълнения, модни ревюта, ще чуем гласовете на Поли Генова, Веси Бонева, Рут Колева, Устата, Габриела Даниел, музикантите от „Мехехе” и редица други любими изпълнители. Пак за първи път сме организирали вечерно събитие „Вечер на Базара” от 17 до 19 ч. във външната закрита част на Интер Експо Центъра. Несъмнено това ще е любимото място за купонджиите, тъй като там ще бъде разположена втората сцена, бирата и барбекю скарите. Ще имаме включване на нови участници с щандовете на Ватикана, Монако и Гватемала.

 

На базара премиера ще има вашият благотворителен календар. Ще може ли да се купи и извън базара?

Тъй като МЖК ще празнува своя 30-годишен юбилей през 2019 г., решихме да си направим календар, който да отрази дамите членове на клуба в България – страната, която ни обединява. През есента имахме фотосесии в различни роли и на различни интересни места в страната – например, като бизнесдами в Софийското метро, сладкарки в пекарна „Прованс”, с вечерни рокли на Boutique Black Velvet на зеления ретро трамвай, снимки сред природата и на коне в село Чавдар. Първите екземпляри на календара могат да се закупят на щанда на МЖК на базара, а след това от нашия уебсайт или от офиса ни в ЦУМ.

 

Разбрах и за една съвсем нова инициатива - благотворителен бал, който възнамерявате да организирате.

Това отново е свързано с нашата 30-годишнина. През май 2019 г. планираме грандиозен юбилеен бал, който ще остане в календара като второто голямо ежегодно събитие на нашата организация, отново с цел набиране на средства за благотворителните каузи в страната. Освен дипломатическото общество планираме да акцентираме върху участието на българския бизнес.

 

Вярно ли е, че МЖК-София е единствената благотворителна организация в света, която набира толкова голяма сума - 400 хил. лева през 2017 г. - за един ден?

Според скорошна световна статистика наистина бе установено, че МЖК е единствената женска организация в света, която съумява да набере такава значима сума за благотворителност в рамките на един-единствен ден. Ние сме много горди с това постижение и благодарни на всички, които допринасят за нашата кауза. (Със събраните средства през тази година бяха подпомогнати деца с онкологични заболявания, болни възрастни хора и деца без родителска грижа – б.ред.)

 

Разкажете за вас самата. Вие сте работили дълги години във Великобритания, доколкото знам там са родени и двете ви деца. Каква е професията ви? Защо решихте да се приберете в България? Как се чувстват децата ви тук?

Заминах да уча в Лондон и впоследствие се установих там. Придобих опит в много престижни световни компании, последно в позицията на финансов анализатор за Източна Европа в Bloomberg LP. Омъжих се и там са родени и двете ми деца, Джошуа и Еленда. Прибрах се в България, за да започна собствен бизнес, но впоследвие нещата за мен се развиха по друг път и сега съм бизнес инструктор и преподавател по бизнес английски. Децата ми се чувстват чудесно тук, синът ми е баскетболист в отбора на Банкя, а дъщеря ми е шампионка спринтьорка към Ivet Lalova Sprint Academy. Еленда тренира лека атлетика в клуба на Ивет от 5-годишна и вече има над 40 медала и участия в международни състезания.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР