Нашествие от извънземни

Звездите са на ръка разстояние и повлияни от „Междузвездни войни“. Разследваме присъствие на чужд интелект сред нас

Рени Аврамова 25 November 2018

Moschino

Интергалактически герои, прекосяващи звездната орбита, преминават по модните подиуми. Оказва се, че вселената е населена със странни създания, които понякога наподобяват човешката раса, а в други случаи са тотално различни от нея. Всяко алтернативно момиче или момче има любима конспиративна теория, но вместо да я разкрие на агентите от „Досиетата Х“, я изпробва върху себе си. Дали извънземните са около нас – това се чуди и Джеръми Скот. Може би да, но в стила на Мерилин Монро или Джаки Кенеди, различаващи се само по цвета на кожата (розов, син или оранжев). Такива са музите в колекцията на Скот за Moschino, като цветовете на телата на моделите са жизнерадостни, ярки и задължително контрастиращи с този на костюмите в стил 60-те. Дали дизайнерът не се е вдъхновил от зеления цвят на кожата на героинята на Зоуи Салдана от „Пазители на галактиката“? В присъствието на извънземни между нас ни уверяват и от Louis Vuitton, които ги свалят директно от космическия кораб. Той се приземява в началото на звездното дефиле и провокира да се присъединим към космическата тема.

Галактически номади
В нови измерения попадаме и чрез прическите, грима и визуалните трансформации на моделите на Maison Margiela. Според гения Джон Галиано, автор на колекцията, трябва да се подготвим за апокалипсиса, в който оцелелите ще са покрити от глава до пети с всичко, с което разполагат. Лицата са бледи и прозрачни, недокоснати от слънчева светлина, която очевидно е оскъдна в дълбокия космос. Драматизъм на лицето придават строгите вежди и устните с хаотично залепено фолио. Главите на междузвездните номади са обвити с тонирани оребрени чорапи, покрити с целофан, фолио, перуки и блестящи шлемове. В подобна посока е и колекцията на Gucci, като самото шоу бе под името Gucci Cyborgs. В него странни киборги носят под ръка като питомци бебета дракони, червени змии или реалистична отливка на собствената си глава. Спомняте ли си извънземните от „Мъже в черно“? Дали третото око върху челото помага за предвиждане на бъдещето, или е обикновен моден аксесоар – може да ви отговори единствено Алесандро Микеле. Творческият директор на марката предизвиква общоприетите определения за нормално/анормално и обяснява, че „ние сами решаваме кои да бъдем“.

Блестящи устни
Повлияни от блясъка на звездите и кометите, визажистите запечатват отраженията им върху лицата. Пигменти, брокати и кристали са посипани върху устните, а течен метал огрява като лунна светлина очите. Блестящият макиаж отново е създаден от една от най-известните съвременни гримьорки Пат Макграт за колекцията на Maison Margiela. За да пресъздаде стилизиран образ на момиче, пътуващо във вселената, визажистката нанася метализирани апликации върху сияйна кожа и декорира устните с пайети. Екипът на Ashley Williams акцентира пък едновременно върху очите, устните и скулите в различни цветове като червено, розово и черно. Правилата в грима са нарушени и акцентът е повече от един, но се е получила нестандартна, сюрреалистична и по космически оригинална визия на космическа пришълка.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР