Спасение за кожата през зимата

Ето как да я накарате да сияе и през най-студените дни

eva.bg 03 January 2021

Обичаме зимата, заради коледните празници, меките пуловери и топлия шоколад. Тя обаче има своята тъмна страна, която се отразява на много видимо място – нашата кожа. Нивото на влажност на въздуха е ниско през студените месеци, което води до сухота и лющене. Склонни сме да си взимаме дълги горещи душове, което само обостря проблема. Сухата кожа не е за пренебрегване, тъй като по време на студовете това може да доведе до неприятно сърбене или дори дерматит. Затова трябва да се вземат бързи мерки, за да можем да извлечем само най-хубавото от зимния период. Ето какво да променим в навиците си:

Режим на хранене

Независимо колко добре се грижите за кожата си външно, това, което приемате вътрешно е от най-решаващо значение. Хранителният ви режим през зимните месеци трябва да се промени, за да имате сияйна и красива кожа.

- Дръжте тялото си максимално хидратирано. За целта е нужно да пиете поне по девет чаши течни напитки на ден. Содата, кафето и колата не се броят. Водата е привилегирована. Кофеиновите напитки са диуретици, което означава, че те водят до намаляване на течностите в организма.

- Наблегнете на храни, богати на течности. Приемът на сухи и солени храни допринася за изсушаването на кожата.

- Уверете се, че получавате достатъчно мазнини – омега-3 и омега-6 мастни киселини са задължителни в режима ви. Омега-3 съдържат лененото масло, орехите, ореховото масло, яйцата, авокадото, тиквата. Омега-6 се крият в маслото от вечерна иглика, маслото от касис, маслото от пореч и гроздови семки.

Минимализирайте използването на детергенти

Прекаляването с почистването на кожата, в комбинация с гореща вода, унищожават естествените овлажнители на кожата. Затова козметиката в банята трябва да бъде прилежно подбрана, хидратираща, но и да не се прекалява с нея през зимата, тъй като препаратите изсушават. Винаги след измиване овлажнявайте кожата с лосион.

Пазете лицето си

Ако другите части на тялото ви са покрити, то лицето ви е изложено на големия студ. Така то е застрашено от измръзване, което може да доведе до много кожни проблеми. Затова задължително загръщайте лицето си с шал, а преди да излезете го хидратирайте.

Приемайте витамин D и витамин E

В зимните месеци организмът често страда от липса на витамин D. Това се отразява пряко на кожата. Затова се погрижете да давате на тялото си необходимото му количество. Витамин E подпомага хидратацията на тялото отвътре, стимулирайки производството на колаген.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР