Пазени от планинска магия

През Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка

Адриана Попова 21 November 2018

Ива Петрони, журналист и пиар специалист, мина през пет планини, за да напише пътеводител за българската част на международния туристически маршрут Е-4. Книгата "През пет планини", освен с полезни факти за хората, които ще тръгнат по стъпките на авторката през Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка, ни спечели и с липсата на планинарски „фанатизъм“. Тя е за заети хора, които най-често могат да отделят само ден или два, за да се порадват на прекрасните гледки, да усетят мускулите си, да окъпят погледа и душите си в горската баня. Както и да изгорят някоя и друга калория от натрупаните върху офис столовете, освен да изгорят на потник... както се случва с една от спътничките на Ива.

Ако трябва да напишеш визитки за петте планини, какво би написала под името на всяка?

Витоша – близка, домашна, с маршрути за всякакви хора, категории и трудност. С важна уговорка – да се спазват правилата при ходене на високо. Всички, без изключение! Верила – непозната, напевна, нагъната. Изящна. Идеална за един ден бягство от града. Рила – е, няма как: специална. Там е Мусала, най-личният връх в България. Няма как да си българин и да не си отишъл поне веднъж. Или поне до Седемте езера. А после и на всичките други прекрасни места.  
Пирин – мощна. Много мощна. Вихрен блести с мраморна белота. Понякога е суров, понякога стихиен, понякога самотен. Но в гънките му цъфтят еделвайси. Най-нежните цветя. Славянка – ехаа! – влюбена съм в нея. Може би защото преди беше затворена заради граничните власти или понеже е встрани от другите маршрути, не я познавах. Отидох специално заради проекта „Е-4 в БГ“. Оказа се като извадена от приказките и легендите. Само ще помоля да не я подценявате. Казват, че хич не прощава, като се разсърди.      

Коя от планините беше откритие за теб?

Верила – толкова е близо до София и е толкова изненадваща. А можеш да тръгнеш сутрин от вкъщи, да я минеш по билото, да ти стигне времето да спреш в топлите минерални басейни на Сапарева баня и вечерта отново да си у дома. И Славянка – планината оса. Малка, фина, свирепа, загадъчна. Различна от другите. Красива. Много красива.

Петте планини са част от Трансевропейския пешеходен маршрут Е-4. Какво представлява той?

Има 12 трансевропейски пешеходни маршрута. Три от тях минават през България: Е-4 – Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка, Е-3 – емблематичният Ком-Емине и Е-8 в Родопите. Е-4 без прекъсване е 13-14 дни. Но нито съм във физическа форма, нито имам време да го направя наведнъж. Затова го ходих на парчета. Това е смисълът на пътеводителя „През пет планини“ – да бъде практическо ръководство как натоварени градски хора като мен (с две деца, работа, срокове и т.н.) да минат Е-4: на части, с обяснения откъде да тръгнат, къде да спрат колата, къде да се спи, има ли мобилна връзка, как е маркировката, къде да се почине и отиде на спа после, какво да се види в района и така… С една дума – туризъм за заети хора. А един ден като порасна, ще мина Е-4 от Испания до Кипър.

Твоите топ маршрути за един и два дена с изходна точка София (ужас, с този софияцентризъм)?

От Драгалевския манастир до Алеко. Но не по класическия маршрут, а покрай заслона Кикиш, Зелени дел и Платото. Или от обратната страна на планината от село Ярлово през Черни връх пак до Алеко. Там си далеч от всички и от всичко. Пазен от планинска магия. Можеш да избягаш за малко дори от себе си. А после, привечер, да облечеш малка черна рокля, да сложиш перли и висок ток и с удоволствие да се върнеш обратно към ежедневния си живот. Обаче поне малко различен. Нашите планини се съчетават уникално и със спа – Витоша с изворите в Панчарево, Верила с тези на Белчин баня, Рила със Сапарева баня, Пирин с Огняново, Славянка със Сандански. И НЯМА по-голямо удоволствие след ходене в планината да влезеш в басейн с топла минерална вода.  

Как се отразява ходенето на теб самата?

Понякога вървя и мисля. А понякога просто вървя. Тогава е най-хубаво.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР