"Маймунско" меню срещу холестерол

09 May 2020

Британски учени са подбрали доброволци, които са пожелали да намалят нивото на холестерол в организма си чрез спазване в продължение на 12 дни на диета с кодово название "Ево" - от еволюция.

Диетата се състои от около 5 кг пресни плодове и зеленчуци на ден. Разработена е по идея на диетоложката от болницата към Кралския колеж Лин Гартън, която внимателно изучила хранителното поведение на приматите и съставила меню, при което продуктите се променят на всеки 3 дни, но винаги са плодове, зеленчуци, ядки и мед.За пиене била позволена само чиста вода. През втората седмица в менюто е включена и риба.

Не всички участници понесли с лекота прехода към новия тип хранене, но изненадващо за самите тях не усещали чувство за глад или умора. Някои дори не успявали да изядат всичко, определено за деня.

След завършване на курса резултатите били впечатляващи. Нивото на холестерол намаляло средно с 23% - показател, който се постига само с медикаменти. Артериалното налягане спаднало от 140/83 до 122/76. Макар че диетата не е имала за цел отслабване, участниците са свалили по около 4,4 кг.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР