Три погребения и една свада

Заглавието не е случайно. Първо ще заровим три клишета; после ще се скараме, обещавам ви. Започваме с риторичен въпрос, не бързайте със свадата, все още сме на погребение. Знаете ли кой е най-великият дар на съвремието? Най-великият дар е смъртта на концепцията „умна и красива“.Усещам как се повдигат добре почистени вежди, начетени устни се свиват неодобрително. Секунда, имам надгробна теза

Драго Симеонов 10 November 2018

Някога, в мрачните времена на борбата, съществуваха две клишета. Едното гласеше, че красивата жена по определение е глупава. Тя обръща твърде много внимание на външността си, следователно не остава кога да се погрижи за интелекта. Тъпа е, за да се сети, че трябва да е умна. Докато се черви пред тоалетката, томовете на Толстой тъжно събират прах. Опасявам се, пръст в тази илюстрация имаха други дами, чиито тоалетки събираха прах, докато томовете се червяха, но ще стигнем и дотам. Красивата глупачка беше устойчив скечов архетип – блондинка, мутреса, чалгаджийка, плеймейтка, манекенка. Живописна карикатура, която използва едно еволюционно оръжие за оцеляване за сметка на друго. Може да е хитра в най-добрия случай, но умна – едва ли. Повърхността й я правеше зависима. Лесна сексистка жертва, както и да я погледнете.

Второто клише настояваше, че умната жена блести и без излишни разкрасителни манипулации. Нейната външна скромност е компенсирана от сериозен мисловен багаж, което си е по-достойният за одобрение инструмент за съществуване. Тук-таме някое излишно килце е от заседяване в университета. Тази жена си пробива път през мачистката джунгла с острото мачете на ума си. Тя е човек на перото, сцената, преподавателската аудитория. Уви, често пъти това носи негативи, приемат я за твърде амбициозна, понякога дори незадоволена. Но тя просто е умна и затова неудобна. Беше по-трудната жертва на сексизма, който искаше да я уязви на тема външен вид, но успяваше само вътрешно.

Почивайте в мир, глупави и грозни клишета! Тези двете отдавна са с надгробна плоча. Съвършената женска бойна единица е умната и красива жена, следващото еволюционно стъпало, което разполага с пълен набор от оръжия – кеф ти външност, кеф ти интелект. И жените запретнаха ръкави, за да демонстрират този хибрид.

На помощ дойдоха социалните мрежи. Нищо не ни илюстрира така, както поведението ни там. И понеже всеки ден се налага да се самоубеждаваме какви сме, всички постепенно се усещат значително по-умни и красиви. Вие някога виждали ли сте в инстаграм грозна жена, честно ви питам? А глупава във фейсбук? Вдъхновяващи филтри и цитати, размисли за същността на човешката природа, умели ъгли на камерата, гражданска позиция, близък кадър на устни, остър коментар, загатнато деколте – ето ви белезите на днешния интелект и привлекателност. И всички ги имат очевидно в изобилие. Модели на бански и поетична начетеност едновременно. Сбогом, паласки, сбогом, интелектуална неувереност! В прекрасния нов свят се въдят само свръхчовеци. Но понеже сме се хванали за жени да си говорим, нима съществува жена, която да не е получила под профилната си дузина коментари „много си хубава“ или вълна на подкрепа след някое проницателно съждение, което си я прави директно писател. По отношение на себеусещането социалните мрежи вършат повече чудеса, отколкото естетическата хирургия и висшето образование, взети заедно.

Сега разбирате ли защо онази възторжена забележка на Георги Господинов за „умните и красивите“ се превърна в пейоратив. Как така даряваш с подобно определение само избрани? Нима останалите не са? Истината е, че разбира се, че не са. Всъщност никой не е. Клишето за умната и красива жена можеше да съществува само преди бума на комуникациите. Днес, уви, всичко е подложено на безпощадна критика и нито умните така лесно минават за умни, още по-малко красивите. Унищожителен огън към всяка победителка от конкурс за красота, разстрел на тезите на всяка начетена авторка.

Сами по себе си тези категории вече са нищожни, какво остава за съчетанието им. И така, без да усетим, митът за умната и красива жена, застанала на върха на хранителната верига в обществото, също умря. Новото критично фейсбук (някои го наричат хейтърско) мислене го унищожи. Погребение номер 3. Радвайте се, дами! Или ако искате, тъжете, знам ли ви...

Сега е време за свадата. Понеже няма как да кажа нещо по линия на красотата и ума, а вие да нямате по-умна гледна точка. За по-хубави снимки дори да не отваряме дума. И понеже съм далеч от самоубийството да твърдя, че се навъдиха твърде много грозни и тъпи хора, които мислят друго за себе си, ще кажа само, че днес живеем във времето на горе-долу умните и сравнително добре изглеждащите. Вие не сте от тази посредствена маса, спокойно; само аз съм. И нямам търпение да се карам с вас, за да ви завлека при мен.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР