Сара Биазини: Майка ми и в момента кръжи над мен, не я ли виждате?

Дъщерята на Роми Шнайдер живее с майка си само 5 години, но все пак си я спомня, предимно като „аромати и картини“, които внезапно изникват в паметта й

Ирина Иванова 14 November 2018

Иконата на френското и световното кино Роми Шнайдер е намерена мъртва от мъжа, с когото живее тогава – Лорен Петин – в края на май 1982 г. в парижкия си дом. Тя е на 43-годишна възраст, а според официалната версия причината за смъртта й е сърдечна недостатъчност. Според неофициалната обаче (която лекарите и семейството й отхвърлят) става въпрос за самоубийство. Само година преди това при трагичен инцидент загива 14-годишният й син Давид от брака й с продуцента Хари Майен. Момчето се набучва върху металната ограда на дома на родителите на Петин, при които е на гости, докато се опитва да я прескочи. Мнозина смятат, че истинската Роми си отива в същия този ден, заедно с първородното си дете, а смъртта й година по-късно е просто... ехо. Доказателство за нещо, което вече се е случило.

Сара, която е плод на връзката на актрисата с личния й секретар и неин втори съпруг, Даниел Биазини, още не е навършила 5, когато майка й умира. Приликата между двете е очевидна, но Сара ненавижда да я сравняват с майка й. Дотолкова, че понякога, когато непознати я питат дали тя е дъщерята на Роми, отговаря троснато „Не!“. Трудно понася непрекъснато да я разпитват за живота и кариерата на майка й все едно няма свои собствени. Въпреки това ако някой се приближи до нея с искреното възклицание „Обожавах майка ви!“, тя неизменно отговаря: „Е, аз също я обожавах!“

През март 2018 г. 40-годишната Сара Биазини стана майка за първи път, а два месеца по-късно публично и шумно изрази в интервю огромното си възмущение от наскоро тръгналия из кината във Франция филм „Три дни в Киберон“ на френско-иранската режисьорка Емили Атеф, посветен на последните дни от живота на майка й. „Шокирана съм! Филмът е пълен с измислици и лъжи, а майка ми е представена като сломена и окаяна алкохоличка, каквато никога не е била“ – казва Сара.

„Три дни в Киберон“ разказва за последното интервю на Роми за немското списание „Щерн“, което тя дава, докато е в курортното френско градче Киберон. Според създателите на филма тя е там, за да се лекува от алкохолизъм. Според Сара – заради таласотерапията, която в онези години много актриси си правят за отслабване и детокс. След бурното възмущение на дъщерята режисьорката на филма заяви, че някои неща наистина са плод на измислица. „Имах нужда от свобода, за да постигна достоверност на образа“ – оправда се Емили Атеф. „Не и на гърба на майка ми!“ – предполагаме си е казала Биазини, при това не без основание.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР