Духът на стария Париж

В покоите на Елза Скиапарели

Александрина Петрова 22 October 2018

По думите на самата Елза Скиапарели, животът я отвежда на улица Rue de Berri №22 - осмият район на Париж, където остава запленена. За легендарната дизайнерка Париж е съдбоносен, тъй като именно там среща Салвадор Дали през 30-те. Оттогава ги свързва дългосрочно сътрудничество, чиито плодове поставят модата и изкуството на една плоскост, правейки същинска революция.

Защо решава да живее точно на този адрес? Интересен факт е, че Елза има далечна родствена връзка с предишната собственичка на имота – принцеса Матилда Бонапарт, племенница на император Наполеон. Но това, което натежава за купуването му, е чисто суеверие: 2+2 прави 4, а това е любимото число на Скиапарели. Да живее точно на тази улица за нея е съдба.

И така тя обзавежда мястото по свой вкус, превръщайки го в „креативно свърталище“ както за самата нея, така и за Салвадор Дали, Юбер де Живанши и много други. Не е изненада, че това се превръща в главна модна точка в Париж.

Сега мястото е готово да даде вдъхновение на нови естети и творци, тъй като днес то представлява Hôtel de Berri. Той притежава 75 стаи, носещи чувство за уют, но и за изящество, с неокласическите си фрески и забележително обзавеждане със старинни мебели и антики. А ето и най-впечатляващото: в новооткрития хотел има над 700 произведения на изкуството, сред които творби на Пикасо и Жан Кокто. Само лобито красят над 50 скулптури.

Тук се радвате на истинския Париж и неговата атмосфера. С този хотел искахме да създадем усещането за характера на изкуството в Париж“, споделя главният мениджър – Лаетития Елмалех. 

Хотелът може и да е нов, но в него старият дух на Париж е все още жив!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР