Hot Springs

В неговия рай зеленчуците се вдъхновяват от пейзажи, а пчелите не понасят чалга

Ирина Иванова 10 October 2018

На човек трудно може да му мине през ума, че на интервю като това ще разглежда снимки на плодове, зеленчуци и... прасета. Явор Капитанов, мениджърът на Hot Springs Medical&Spa Hotel, обаче с истински кеф ми показва на смартфона си снимките, които е направил на фермерската продукция от стопанството към хотела си. Не са снимки всъщност, а истински дигитални натюрморти с превъзходно изглеждащи дини, карфиол, тиквички, царевица и прочие. Прасетата също не са обикновени прасета, ами са от породата „унгарска мангалица“ – покрити са с нещо като вълна и според моя домакин месото им е изключително вкусно. „Ще започнем да произвеждаме пуловери от свинска вълна“ – подхвърля той, предполагам (но не съм съвсем сигурна) на шега.

Явор Капитанов не е съвсем типичният бизнесмен. В този понеделнишки предиобед носи тишърт, разказва вицове, а бисквитите и зеленият чай, с които закусва в офиса си, дори не са „био“ – о, боже, как може! „Предпочитам чистата храна, внимавам много за качеството на продуктите, но изобщо не съм фанатик“ – казва той и така категорично минаваме в един отбор, понеже съм убедена, че дори от „добрите фанатици“ не можеш да очакваш нищо добро.

Цялостната концепция на Hot Springs Medical&Spa Hotel – Спа хотел №1 в България и балнео хотел №1 в България за 2017 г. – също е лишена от фанатизъм и мания за ексклузивност и умопомпрачаващ лукс, а залага на проста, изпитана рецепта – безкомпромисно качество на всички нива. Местоположението – село Баня в Разложката долина, известно с лечебните си минерални извори и наситения с аромат на гора въздух, както и с превъзходни природни пейзажи наоколо. На 150 км от София и на минути от ски пистите на Банско. Великолепен спа център, за който ще си говорим много сега. Балнеологично лечение, предписвано и извършвано от висококвалифицирани лекари и кинезитерапевти. Ресторант, „захранван“ с продукти от собствено стопанство, намиращо се в непосредствена близост до хотела. Условия за всякакъв вид спорт – туристически екопътеки, колоездене, фитнес, плуване, тенис, езда и разбира се, ски.

„Ние не предлагаме „спане и ядене“, а цялостно преживяване, релакс и удоволствие“ – казва Явор, убеден, че единствено комбинацията от добра храна, чист въздух, качествен сън, достатъчно движение може да направи ефективни различните козметични и лечебни процедури, предлагани в комплекса.

Стопанството към хотела съществува сравнително отскоро, но виждам, че резултатите са сериозни. Да поговорим за храна!

Аз съм изненадан колко хора се интересуват от храна и правилно хранене. Оказва се, че не са само думи и че наистина се търсят екологични храни, фермерски продукти, отгледани в малки стопанства – краставицата може да е крива, доматът може да е малък, но да са вкусни. Вкусът на правилно отгледаните плодове и зеленчуци, на домашното мляко никога не може да се сбърка. Много млади хора и деца, които никога не са опитвали такива продукти, ги намират за странни и дори не ги харесват. Това е, защото вече са моделирани и търсят това, с което са свикнали. Така работят и големите хранителни вериги – независимо къде по света се намират, магазините от една верига са подредени на един и същ принцип – тук е млякото, там – хлябът и т.н. И тъй като ти вече си „дресиран“, влизаш и започваш да трупаш в количката точно определени неща. Разчитат на това, че са развили у клиентите си условен рефлекс, като при животните. В Hot Springs Medical & Spa Hotel обаче се отнасяме с нашите гости по съвсем друг начин и затова направихме стопанството. Кръстихме го Чифлика. Започнахме скоро, при това до този момент аз не съм се занимавал с бизнес, свързан със земеделие, но за моя изненада всичко се разви много добре. Произвеждаме много зеленчуци – няколко вида патладжани и тиквички, зелен боб, целина, ряпа, царевица, малини, къпини, най-вкусните картофи... Всичко наторяваме само с естествени торове и опазваме от вредители посредством стари методи на биоземеделието, като например това да засадиш босилек между редовете с други зеленчуци, тъй като етеричните масла на босилека пазят растението. Продължаваме да учим различни подобни методи и догодина ще ги приложим. Между другото, там, където е Чифликът ни, зеленчуците имат убийствена гледка към Пирин и явно тя ги вдъхновява да стават толкова вкусни...

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР