Кърлежите не обичат канела, комарите – лимонов евкалипт

Магистър фармацевт Альона Колева съветва как да се предпазим от насекоми без химикали

Ваня Шекерова 13 September 2018

На война като на война

В синтетичните репеленти има diethyl-meta-toluamide, N,N-diethyl-m-toluamide, метофлутрин, етил хександиол и други, познати като DEET – бойно отровно вещество, създадено от американски химици по време на войната във Виетнам. То служело да отблъсква пълчищата комари. След края на войната фармацевтичната индустрия включва DEET в борбата срещу комарите, които са преносители на болести в определени географски ширини. За повече от 50 години DEET се е наложил като златен стандарт сред репелентите. И въпреки ефикасността и широкото им разпространение тези препарати имат редица нежелани въздействия върху живите организми и околната среда. DEET е одобрен продукт, но дразни очите, може да провокира обрив, възпаление или поява на мехури по кожата при директно приложение. Освен това се свързва с неврологични смущения.

Решение от природата

Отдавна са познати естествени продукти, които могат да държат насекомите далеч от вас, децата, домашните любимци и дома. Етеричните масла са най-добрите инсектициди. Те са произведени от висшите растения в тяхната система за имунитет, за да се предпазят от вируси, бактерии, гъбички, лишеи, мъхове и насекоми, които ги съсипват и дори убиват.

Комари, мухи, бълхи, въшки, паяци, скорпиони, кърлежи се влияят от действието на етеричните масла. Насекомите имат система от хеморецептори, локализирани в техните антенки. Те улавят специфичен аромат, имат перцепция за топлина, усещат инфрачервените лъчи и специфичните химични структури на аромата.

Клинични проучвания показват, че свойствата на различните молекули, съдържащи се в етеричните масла – например гераниол, задушават, дехидратират, разрушават хитиновата обвивка, както и яйцата и ларвите на насекомите. Линалолът е молекула, изолирана в етерично масло от лавандула и бергамот, която се слави с мощно инсектицидно и антипаразитно действие.   

Етеричните масла имат репулсивно (прогонващо) и невропаралитично действие върху насекомите без каквато и да е вреда за човека или висшите животни. Когато се съберат няколко заедно, правят мощна бактериостатична и бактерицидна защита. На определени пулсиращи зони по тялото се втрива по капка от сместа, може да се накапят на възглавнички в къщата, да се сложат в лампа или в електрически дифузор с вода.

Вярно е, че в качеството им на репеленти са по-скъпи от традиционно използваните спрейове и гелове. Но предимството им е, че са напълно безвредни както за този, който ги използва, така и за околната среда.  

Проверка за алергична реакция

Възможно е някои хора да са алергични към някои етерични масла. Дали е така може да разберете, поставяйки капка от съответното масло от вътрешната страна на лакътя, в сгъвката. Ако след няколко минути там се появи зачервяване, не използвайте маслото. Ако при помирисване на етерично масло получите някакво специфично дразнене или кашлица, значи сте алергични към него.

Някои етерични масла дразнят кожата – могат да предизвикат възпаление, ако се използват в чист вид. Такова е маслото от канела, което акарите не понасят. В разредена форма обаче – в масло от маслини, лешник, жожоба, рапица, които са базови – то е безопасно за човека. Има спрей против кърлежи, който убива за секунди и акарите, причинители на алергичните ринити. Разработени са специални продукти под формата на парфюми спрей на базата на етерични масла, които прогонват въшките. Има и продукти, които ги убиват, при това без да съдържат вредни съставки. Разчитат на маслата: карамфил, чаено дърво, риган, евкалипт радиата с много силно действие.     

Има смеси за успокояване след ухапване – етерични масла, разредени в невен. Невенът като базово масло е получен не по метода на дифузията, по който се добиват силно летливите етерични масла, а по метода на екстракцията както зехтина. Разтворени в масло от невен масла от лимонов евкалипт, мента, лавандула спика, римска лайка са перфектна комбинация  при кожни инфекции и поражения от всякакво естество.  

Най-силните репеленти  

Масло от лимонов евкалипт е изключително ефективна алтернатива на DEET. Скорошно проучване показва, че то дава над 95% защита срещу комари в продължение на повече от три часа. Работи добре и срещу кърлежи. Внимание! Маслото от лимонов евкалипт може да бъде токсично, ако бъде погълнато в големи количества, не бива да се използва за деца под 3 години.

Масло от мащерка е най-доброто средство за отблъскване на маларийни комари. За домашна употреба смесете 4 капки масло от мащерка с чаена лъжичка базово масло като зехтин или масло от жожоба. За приготвяне на спрей смесете 5 капки масло от мащерка с 25 мл вода и 25 мл спирт.

Лавандулата е изключителен репелент с аналгетични и антисептични свойства. Поради това, освен че предотвратява ухапването от комар, успокоява и облекчава кожата.

Канелено масло може да унищожи и яйцата от комари, най-вече на Азиатски тигров комар. Концентрирано масло от канела върху кожата може да предизвика дразнене, затова трябва да бъдете внимателни. Разредете в съотношение 1 на 100, като смесите 1/4 чаена лъжичка (или 24 капки) от масло за всеки 50/50 мл вода/спирт. Може да пръскате разтвора директно върху кожата или дрехите, в дома си (върху килима, завесите) и върху растенията.

домашни рецепти
репелентен лосион за тяло
Етерично масло от цитронела 2 мл, етерично масло от лимонов евкалипт 2 мл, базово масло от лешник, сладък бадем или друго
30 мл. Етерично масло от лимонена трева (цитронела) 2 мл, етерично масло от кипарис 2 мл, етерично масло от чаено дърво 2 мл и 30 мл базово масло.
за успокояване след ухапване
По 1 капка етерично масло от чаено дърво и лавандула спика върху тампон, който се налага върху мястото на ухапване от насекомо, успокоява за секунди. Масло от чаено дърво винаги трябва да имате подръка, тъй като то притежава безкрайно много и различни оздравяващи свойства – аналгетични и противовъзпалителни, успокоява сърбежи и раздразнения, улеснява лечебния процес. Маслото от лавандула спика е незаменимо при изгаряния, ухапвания, рани от всякакъв вид: то анестезира и дезинфекцира.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР