Хари Тахов - София, Истанбул, Холивуд

Ваня Шекерова 04 September 2018

Снимка: joe simpson

В момента 22-годишният Хари живее в Холивуд и учи във филмовото училище The Los Angeles Film School. Създава рекламни клипове, кратки авторски филми, на които е и продуцент, и режисьор, и сценарист, изработва декорите и играе главна роля. С мечтата един ден да стане филмов продуцент и негов филм да вземе Оскар.

Усета и влечението към изкуството Хари носи по рождение – той е първородният син на дизайнера Юлиан Тахов и съпругата му Ирена Тахова. Нека припомня, че Юлиан Тахов е автор на интериорните проекти и изпълнения на най-големите хотели – „Мария Луиза“, „Тримонциум“ в Пловдив и „Принцес“, „Cartoon“ в Разград, клубове като Sin City, Plazza, Club Colosseum Шумен, Cotton Club и много други в България, Европа, Азия, Южна Америка.

През 2009 Хараламби Тахов завършва седми клас на колеж „Ровел“ в Банкя и заминава със семейството си в Истанбул. Приет е в американският колеж MEFF, който по това време е най-престижното училище в Турция и най-добрият американски колеж в света. Две години преди да завърши колежа в Истанбул Хари отива за един месец на лятно училище по кинематография в Холивуд и това предопределя съдбата му. Разбрал, че неговата страст е киното и иска, правейки кино, да промени света към по-добро.

Семейството подкрепяло Хари във всяко негово начинание, както и във внезапното му решение да прекъсне образованието си в Истанбул и да замине за САЩ. Като хора на изкуството родителите му били убедени, че заминаването за Америка ще помогне за развитието му като творец и че бъдещето му е свързано със страната на все още неограничените възможности. Така Хари се озовал във Вашингтон. Завършил оставащите му две години от средното образование в международно християнско училище във Вирджиния.

Без някога да е учил анатомия и мода, рисувал тела на манекени, обличал ги в дизайнерски модели, сътворени от неговото креативно и плуващо в бъдещето въображение. Презентирал проектите си пред комисията на най-престижния дизайнерски колеж за мода FIDM в Калифорния и бил приет за студент. Но мечтата му да учи и да прави кино си останала и една година преди да завърши напуснал. Бил убеден, че таланта да създава мода го има в себе си и не иска някой да го поставя в рамки. Увереността му била подхранена и от високата оценка на проектите за щампи на тъкани, в които вградил елементи от океанското дъно и от космоса, много философия и окултизъм. Произведени в американски фабрики, тези тъкани послужили на Хари да реализира свои авторски модели елегантни, спортно елегантни и младежки облекла с марката Hari Tahov. Участвал на търгове за полускъпоценни камъни и изработвал дизайнерски амулети. Окуражен от успешните продажби на бижута по негов дизайн, продължава и с тях, започнал да прави и аксесоари, авторски обувки, спортни дрехи, бански, бельо и чорапи, напоследък и рокли. И се радва, че сред феновете на марката Hari Tahov вече има известни личности като DJ Talon Reid, американските холивудски актьори Tanna Frederick и Shaka Smith, който е и известен фитнес модел.

Хари също е изкушен от кариера на модел. Стартира уверено на това поприще с подкрепата на Джо Симпсън, бащата на Джесика Симпсън, който пожелал да го снима и да го презентира. Хари има договор с неговата агенция Papajoe, която контактува с модни къщи като Gucci и Versace, казва, че от тях проявяват интерес към него като рекламно лице. Снимки на талантливия българин вече са в имидж банката Getty Images, което е сигнал, че е включен в листата на известните личности.

Кристин Пийк, пиар агент на внушителен брой холивудски звезди, взела под крилото си младия Тахов. Направила го лице на кампанията Safe the Surf – организация, която иска да изчисти световния океан от пластмасови отпадъци. Компанията Sony Pictures Animation промотирала с неговото лице филма „Хотел „Трансилвания“3“ на гей парада в Лос Анджелис.

Хари обаче не се отказва от идеите си за филми. Но за да остави след себе си не просто кино, а стойностно кино, търси и намира най-добрия начин да се научи как да го създава, записвайки се във филмовото училище на Холивуд – The Los Angeles Film School.   
Питам го дали не изпитва носталгия, дали не се чувства самотен далеч от семейството си. Не, свикнал да е самостоятелен от съвсем малък, Хари се чувства прекрасно и е устремен към постигането на мечтите си. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР