С очите на момиче

Изложба на една вироглава художничка

Адриана Попова 31 August 2018

Снимка: Галя Йотова

Някои хора искат да запазят детското в себе си, но на Сирма Сарафова-Ораховац това не й се налага. Въпреки че е започнала осмото десетилетие на живота си, тя продължава да гледа света с очите на дете. Любопитството й обаче е надградено от една мека мъдрост, която усетиха и дошлите за откриването на изложбата й в софийската галерия Credo Bonum вчера.

Внучката на големия актьор Кръстьо Сарафов представя най-новите си творби - натюрморти, чиито композиции реди дълго в хола си, използван и като ателие. Понякога реденето й отнема повече време от рисуването. Предметите са събирани от цял свят, сред тях са гипсова фигурка на ангел, маракас, вещица от плат със зелено лице, макет на лека кола, дървена еленска глава, керамична жаба, голяма червена топка за елха, плюшен омар, също червен, букети изкуствени цветя тук и там, синя парцалена кукла, мъжка, с хипстърски вид. „Подбирам предметите като символи, форма, цвят, структура и ги подреждам по подсъзнателен път. Мисля, че имам талант за композиция“ – казва Сирма Сарафова-Ораховац.

Картините й създават усещането, че са рисувани от млад човек. Някои ги сравняват с попарта. Самата тя смята, че творчеството й е близко до една от най-популярните в съвременното изкуство американски художнички Синди Шърман.

За нейната любопитна история - история на една "вироглава" жена, както сама се определи на откриването (три пъти неприета в Съюза на художниците преди 1989 г.), четете в новия септемврийски брой на EVA.

Изложбата с куратор Весела Ножарова е съвместна със Sariev Contemporary Пловдив и ще продължи до края на септември.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР