Сингапур не спира да яде

„Ню Йорк е градът, който никога не спи, а Сингапур е градът, който никога не спира да яде“, Антъни Бурдейн

Любомир Василев 15 August 2018

От такос „Ел Тръмп“ до коктейл „Ракетен човек“, ресторанти и барове в луксозния Сингапур създават странни и прекрасни творения, за да отбележат срещата на върха между САЩ и Северна Корея. Wolf Burgers – ресторант за гурме бъргъри например, въвежда в менюто си „бъргър за световен мир“, както и изпраща покани до господин Тръмп и господин Ким, в които пише, че най-учтиво и от сърце ги кани да се насладят на това творение, създадено специално за историческата среща. Дали поканата е стигнала въобще до тях, можем само да гадаем.  

Това, в което можем да бъдем сигурни обаче, е, че двамата президенти не са останали гладни, защото Сингапур е градът, в който не спира да се яде, и то добре. Репутацията му на кулинарен рай е добре известна. От традиционните кухни на Сингапур, като китайска, индийска и малайска, до екзотичните за там, като мароканска, арабска и руска (донесени от по-новите емигранти), трапезата на Сингапур е приятна наслада за всички чревоугодници. С повече от 17 000 заведения за хранене, включително ресторанти, барове, кафенета и сергии, храненето в Сингапур никога не е било по-забавно. Той е не просто страхотно място, но и град на много култури. Връзката с европейската кухня се усеща в почти всяко ястие. Използването на не толкова люти подправки я прави близка до европейския вкус. Тази връзка никога не е прекъсвала, защото Сингапур е едно от най-големите търговски пристанища в света.

Очарователен и сложен, градът и неговата култура на хранене са трудни за навигация без ръководството на експерт. Ястия като лютия рак и хайнанското пиле с ориз не трябва да бъдат пропускани. Похвали от експерти като Антъни Бурдейн и Гордън Рамзи, които неведнъж са казвали, че петнайсетчасовият полет си е заслужавал дори само заради това пиле, запалват любопитството ми и ме пращат в хранителния център „Максуел“ в китайския квартал. Деликатните парчета пилешко с тънък слой желатинова мазнина с аромат на джинджифил между кожата и месото и оризът с лимонова трева и сос от лют червен пипер възпламеняват вкусовите рецептори от удоволствие и карат всяка молекула от тялото да прескача. Нищо друго не можеш да направиш, освен да затвориш очи и да се насладиш на мига.

Да опиташ улична храна в Сингапур, е просто задължително. В град от бъдещето като този, където вечер мият улиците с шампоан, а на рибните пазари не се забелязва дори една муха, притеснението от хигиената е неоснователно. Освен споменатия хранителен център „Максуел“, препоръчвам покрития пазар за улична храна в сърцето на финансовия център Лао Па Сат. Под колониалната архитектура на покривната конструкция, открояваща се на фона на заобикалящите я небостъргачи, Лао Па Сат е приютил над 50 сергии за улична храна от всички континенти и се е превърнал в един прекрасен food court, съхранил елегантния чар на стария Сингапур.

Когато става въпрос за ресторанти в този град, наистина не знам откъде да започна. Дали от тези, които са в листа на топ 50-те ресторанта в Азия, или на тези, които все още не са добили популярност в интернет пространството, но задължително не трябва да бъдат пропуснати. Изборът е труден. Осланяйки се на моя опит и интуиция, предлагам следната лична класация.

Започвам с кантонския ресторант Summer Pavillion с една звезда Мишлен в хотел Ritz Carlton. Тук предлаганата ароматна кухня се сервира в модерна изискана обстановка и предлага забавни и съвременни ястия, използвайки скромни техники за готвене, които изваждат естествените вкусове на съставките. Патицата по пекински е световнопризната.

Ресторант Jaan е може би ресторант с главно „Р“ в Сингапур. На седемдесетия етаж на Swiss Hotel двузвездният Мишлен ресторант предлага спираща дъха гледка в комбинация с изискана висша френска кулинария. В списъка на 50-те най-добри ресторанта в Азия е благодарение на главния готвач Кърк Вестауей, във френската кухня е въведен английски комфорт, основан на британското му родословие. Различният поглед на готвача, който се съсредоточава върху занаятчийското качество, прави ресторанта предпочитано място от местния хайлайф.

Burnt Ends е безспорно най-популярният неформален ресторант в града в момента. Този модерен австралийски барбекю ресторант в Чайнатаун е само с 18 места на бара (без резервации) и само една резервационна маса за 6 човека. Разбираемо, тя винаги е пълна с любители на храната, дошли тук да се насладят на яйцата от пъдпъдъци с пипер, с кафяв маслинен сос, украсен с натрошени лешници, приготвени в специално изработената тухлена пещ на ресторанта. За любителите на комфортното хранене това е мястото.

Waku Ghin е японски двузвезден Мишлен ресторант в шопинг центъра на Марина Бей Сендс. В Сингапур ресторант от такъв клас в мол е нещо нормално. Заведението е разделено на отделни частни стаи, които се обслужват от главния готвач, подбрал най-доброто от сезона, като емблематични са маринованите скариди от Бутан с морски таралеж и говеждото Wagyu с уасаби и цитрусов дресинг. След вечерята всички гости се събират в главната зала за десерти и кафе със сензационна гледка към заобикалящите ги небостъргачи.

Следващото място, което препоръчвам с гордост, защото не би ви го предложил дори и най-добрият консиерж (то е едно от т. нар. hidden spots, известно само на истинските търсачи на гурме преживявания), е The Ottomani. Това е място, което открих след дълго ровене в мрежата измежду коментарите на различни фууд блогъри. Скрит във финансовия район на града, с усещането за вечерен близкоизточен клуб, ресторантът е може би най-секси мястото в Сингапур. Пълен предимно с бели млади хора, той ни връща в една отминала като дизайн епоха със своите плюшени червени места за сядане и газени лампи, а същевременно храната е модерно тълкувана от калифорнийския шеф. Креативността тук среща традицията, оставяйки в гостите чувство на задоволство и изненада от това докосване на храната с миналото, като същевременно показва колко прогресивна може да бъде кухнята от Средния изток.

За десерт отивам в станалата ми любима сладкарница още при отварянето й през 2001 година в Ъпър Йист Сайд в Ню Йорк – Lady M. С дълъг списък от фенове, като Марта Стюарт, Линда Еванджелиста и Исей Мияке, Lady M пристига в Сингапур за своя дебют в Азия. Пионер в така наречените mille crepe, съчетавайки френските сладкарски техники с японска прецизност в уникално вкусни ефирни торти, съдържащи не по-малко от 20 тънки като хартия ръчно изработени палачинки, покрити с въздушен крем и леко карамелизирани до златисто, Lady M е оправдан завършек на всяко пътуване.

Spaghetti Kitchen препоръчва
Lau Pa Sat и Maxwell Market
Summer Pavillion
Jaan
Burnt Ends
Waku Ghin
The Ottomani
Lady M

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР