Лежерно, по италиански

В един слънчев летен ден, издебнали синя пролука в небето между буреносните облаци и проливните дъждове, гостуваме на Надя Петрова в Нови хан. Сърцата ни копнеят за лежерно градинско парти сред зеленината и уханието на розите с чаша коктейл в ръка

Елка Влаховска 09 August 2018

Снимка: Надя Петрова

Надя е решила да посрещне приятели с лекота и елегантност, без извънредни усилия и приготовления. Затова казва: „Елате, ще си направим италианско парти“.

„Италианците знаят как да направят живота си хубав – казва Надя Петрова, експерт по здравословен и балансиран начин на живот. – Парти в техен стил означава атмосферата да е лека, приятна и неангажираща. Те определено не са сред хората, които ще прекарат дни в готвене за срещата с приятели и после ще изпуснат цялата забава, за да им сервират. Затова правило номер 1 беше как да опростя всичко, а не да го усложня. И правило номер 2 – да участвам в забавата, което означава, че всичко трябва да е подготвено и изнесено преди началото и всеки да си сервира сам.“

Приятно оформен кът на тревата с цветни възглавнички и табла със сирена ни приканва да седнем и да отворим деня с чаша коктейл от аперол, просеко и малинов сироп. Надя го е приготвила, като е накиснала в аперола предварително малините, откъснати от градината й. Доминиращият малинов вкус отваря сетивата и буди предчувствието за дълго щастливо лято, изпълнено с ухания и цветове. Леката италианска музика, която звучи, ни подтиква към някои „сериозни“ разсъждения от типа на това как живеем все повече в социалните мрежи и колко ни липсват понякога живите срещи с приятелите.

"Има много медицински изследвания, които свързват депресивното състояние на съвременния човек с липсата на реален социален живот и общуване – казва Надя. – Хората ходят по хотели и заведения, общуват си в интернет или чрез телефоните си, постват се в инстаграм и уж все едно че са заедно, но всъщност не са. Аз съм отминала годините, в които да ходя по нощните барове, и за мен градината остава средата, в която мога да събера повече хора наведнъж. Защо да не се порадваме заедно на лятото, това не е толкова трудно и не изисква извънредни усилия.“

В двора, освен да се излежава на тревата, човек може да се полюлее в люлката, да седне в друг обособен кът с градински мебели, да се разхожда и да се любува на розите или дори и на спретнатата зеленчукова градина зад къщата, в която зреят екологични домати, краставици, чушки, боб и изобилие от зелени подправки. Но най-приятното занимание може би е да се спре на импровизирания бар и да си направи коктейл Bellini или да си сипе бяло вино или розе. Денят става все по-хубав, главите ни се опразват от тревожни мисли, а разговорите са видимо по-оживени и по-интимни.

Закачка към гостите е да си направим сами спагети от тиквички с поставения встрани спирализатор на Kenwood и да си ги овкусим със зехтин и пресни подправки. Ммм, много е свежо!

За десерт Надя сервира бананов сладолед с малини от градината, като заместител на италианското джелато.

Напитките са леки, приятни, с класически италиански вкусове. Надя е приготвила в голяма кана неустоимия аперол шприц, с който започваме деня. Дава ни и рецептата: 1 доза аперол, в който има накиснати домашни малини, 2 дози просеко, 1 доза сода и много лед. Елегантен е и другият коктейл, който поднася: Limoncello Bellini – 135 мл лимончело, 90 мл пресен лимонов сок, 750 мл просеко, резени лимони за декорация и лед. За хората, които не обичат коктейли, има бяло вино и розе, а за онези, в които не се е вселил пакостливият дух на лятото – вода с лимон.
За лежерното парти в италиански стил декорацията е с лимони, цветя и отново цветя. Като на Италианската Ривиера!

Как да си спретнем дамско парти в градината? Надя Петрова дава рецептата.  

За да е готово всичко, преди да са дошли гостите, за около час тя е приготвила плата със сирена. В едното са невероятно вкусните и едновременно здравословни гурме ядкови сирена от Cheese The Queen за хората с лактозна непоносимост. Другото плато е с традиционни италиански твърди сирена като пармезан и пекорино, също подходящи в малки количества за всички с лактозна непоносимост заради дългия си ферментационен период от над 2 години. Има и италиански меки сирена за гостите, които нямат проблем с млечните.

Към тези плата са добавени още класически италиански храни, като различни антипасти, грозде, пъпеш, маслини, бадеми, сладко от портокалови корички, сушени домати, песто и зехтин. Босилекът и магданозът са в саксии и всеки си къса и добавя към чинията сам. Надя е приготвила и малки купи със салати от чери домати или зелени градински салати, които всеки си овкусява.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР