Рисувани мебели

Как да си поиграем на художници в дома

Елка Влаховска 01 August 2018

Да изхвърляме ли старите мебели от дърво? Всеки се изкушава при основен ремонт да направи това и да купи нещо ново за дома. Интериорните специалисти обаче съветват много внимателно да огледаме „старото наследство“ и да преценим творчески как да го преобразим.

Италианската и френската провинция ни дават добри образци как можем да изрисуваме старите мебели от дърво и да внесем атмосфера на много уют в дома. Рисуваните мебели са добре съхранена традиция в двете страни.

Трудно ли е да го направим? Ако сме по-смели, може да купим грунд за дърво, четки и бои и да развихрим въображението си. Но дори и да използваме принтове, с които се облепва старата мебел, това също може да донесе удовлетворение.

Какви съвети ни дават специалистите?

1. Не бива да рисуваме непосредствено върху дървото, защото боята ще попие много бързо. Първо се импрегнира с грунд за дърво, може и по старата технология с винервайс и туткал.

2. Може да се рисува с всякакви бои. Когато се използват маслени бои, няма нужда да се запечатва рисунката отгоре с лак.

Ако рисунката е с темперни бои, задължително се лакира отгоре с безцветен полиуретанов или лазурен лак, който може да се намери в железарските магазини. Може да се рисува и акварел, като температа се разреди с повече вода.

3. Състаряването се прави, като мебелите се изшлайфат, грундират и отново се шлайфат отделни участъци.

4. Трябва да се направи контраст между видовете повърхности, някои да се състарят, други да се изрисуват, трети да се оставят, както са. При старите мебели чарът е да се оставят незавършени елементи. Те стават интересен интериорен предмет, не толкова с утилитарни, колкото с естетични функции.

5. Най-лесно се рисува с шаблон. Върху хартия рисувате орнамента, изрязвате, очертавате с молив върху шкафа, и рисувате внимателно с четка. Трябва да се внимава да не се прекали с илюстрацията. Добре е старите мебели да запазят своя дух.

6. Най-важното – експериментирайте смело! Ако нарисуваното не ви харесва, мебелите може да се изшлайфат и да се нарисуват отново. Интериорът не трябва да се претоварва с прекалено много рисувани неща, а те да са акцент, като произведение на изкуството.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР