Памела Чърчил, последната европейска гейша

Адриана Попова 05 July 2018

1939 година: Мис Памела Дигби (вдясно) се връща заедно с лейди Скот от конно състезание. Облечена с палто от екзотичен хищник, с клъч, ръкавици, изряден маникюр и все още по момичешки пухкава, Памела вече притежава онова je ne sais quoi, което ще я превърне в една от най-интересните жени на XX век

Снимка: getty images

Когато животът раздавал картите, на Памела Чърчил се паднала добра ръка. Родена в семейство на потомствени аристократи, тя получава чудесно възпитание в добавка към външността си – нежно лице с коприненобяла кожа, огромни очи с цвят на метличина, тънка талия, пищен бюст. И е червенокоса. За бога, никога не подценявайте червенокосите!

Браковете й са три, като първият е със сина на Уинстън Чърчил, но мъжките скалпове на пояса й са много повече. Ели де Ротшилд, Джани Аниели, принц Али Кан, писателят Морис Дрюон, корабният магнат Ставрос Ниархос – всички те са били в плен на чара й. Ще я нарекат най-великата куртизанка на XX век, но не като упрек, а като комплимент. Тя знаела как да накара мъжете да се почувстват значими. В светските хроники пишели за брачния танц на лейди Пам. Хореографията й винаги била една и съща: накланяла се силно към мъжа, притискайки го уж случайно с впечатляващия си бюст, навеждала брадичка и го поглеждала изпод вежди, усмихвала се и леко облизвала устни. Потропвала с пръсти по рамото му и казвала нещо по детски наивно – чувала съм, че яздите великолепно, или – вярно ли е, че имате най-разкошния автомобил в Лондон. И мъж след мъж падали в паяжината. В защита на Памела трябва да кажем, че тя искрено се влюбвала в жертвите си.

Разбираемо, не всички били добронамерени към нея. След лейди Пам се влачел шлейф от завистливи или направо гневни женски погледи, а известният британски журналист Макс Хейстингс я нарекъл световен експерт по таваните в спалните на богатите мъже.

Памела Чърчил имала добра наследственост в това отношение. Майка й лейди Констанс Памела Алис често намирала начин да уязви фамилията на съпруга си – единайсетия барон Дигби, напомняйки за една от прабабите му. Джейн Дигби с прозвище Аурора имала скандална слава. Удивителна красавица, в първата половина на XIX век тя минала като вихрушка през постелите на австрийския херцог Шварценберг, германския крал Лудвик, гръцкия монарх Ото и завършила живота си в Дамаск в харема на шейх Абдула ал Мезраба. Запазени са нейни писма, в които се жалвала, че Абдула не бил спал с нея вече цял месец. Тогава Аурора била на 73.

Разбира се, барон Дигби не бил много щастлив от подвизите на прабаба си, в резултат на което портретът й бил заточен на задното стълбище на семейната резиденция. Но от Джейн малката Памела научила един урок – богатите мъже правят живота интересен. И никога не го забравила.

Интересът й към силния пол се проявил отрано. Разхождайки се като малка с бавачката си из графство Дорсет, тя била впечатлена от мъжкото достойнство на Гиганта от Сърн – 60-метрова фигура, изобразяваща голия Херакъл, издълбана във варовиковите скали над дорсетско село. По-късно първият й опит в журналистиката ще бъде именно репортаж за Сърнския гигант.

По линия на майка си Памела наследила впечатляваща издръжливост и самообладание. Никой не трябва да вижда сълзите ти, повтаряла лейди Констанс. Когато седемгодишната й дъщеря паднала от пони и си счупила носа, майката намерила за добре да й каже: „Развали единственото хубаво нещо у себе си.“ Това веднага изсушило бузите на плачещото момиченце.

Умението на Памела да стиска зъби по-късно ще порази третия й съпруг – американският дипломат и железопътен магнат Уилям Аверъл Хариман. Пред очите му тя паднала по витата стълба в дома им, но веднага се изправила и се върнала на масата за бридж. След три часа, в които била забавна както винаги, припаднала. Лекарите установили, че ръката й била счупена на две места.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР