100 години модна фотография

До 21 октомври в Гети център в Лос Анджелис показват снимки, които превърнаха модната фотография в култ

eva.bg 30 June 2018

Изложбата е наистина впечатляваща с подбраните над 160 фотографии, направени през столетието от 1911 до 2011 г. Сред показаните творби са и станалите емблематични фотографии за Vogue на Хорст П. Хорст и Хелмут Нютън. История на модата или история на това как стремително се променя жената и нейният начин на живот през последните сто години - всеки ще разгадае сам посланието на Icons of Style: A Century of Fashion Photography.

В изложбата не участват млади фотографи, само старата школа.

Според куратора Пол Мартино нашите съвременници се стремят повече да бъдат имиджмейкъри и не чувстват връзка с наследството на предшествениците си. Тази изключителна изложба връща друг поглед към света през обектива на поколението фотографи, които откликват на социално значими и политически събития на своето време през призмата на модата и жената в нея. И именно това превръща фотографиите им в изкуство.

Един от примерите е творбата на японския артист Хиро Ямагата, чиято задача е да заснеме сандали на висок ток и той прави композицията с движеща се жена и летящата й черна рокля. Питайки го как му е хрумнал подобен кадър, той цитира свой предшественик и учител в изкуството на фотографията: „Ако гледате във визьора и не виждате нещо, което не сте виждали никога преди това, просто не снимайте.“

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР