Октопод на плоча или скара без варене
Рецептите за приготвяне на октопод изглеждат лесни, но е изключително майсторство да приготвите крехък октопод на скара, без изобщо да е варен. Не е лесно и почистването му за начинаещите. Най-напред очистете, като изрежете „окото”, което се намира в центъра, и почистете от мастилената течност и „качулката”, ако има такива. Може да нарежете октопода предварително, а ако го потопите два-три пъти във вряла вода, пипалата няма да се оплитат. Може и да го изпечете цял. Сложете октопода в купа с вода – около литър, чаена лъжичка сода, няколко супени лъжици оцет, за да го покриете равномерно, и го оставете 30-40 минути. Изплакнете добре. Скарата, намазана с мазнина, трябва да е силно загрята. Печете, като равномерно го обръщате, и пробвайте с вилица в най-дебелата част дали е достатъчно крехко месото, чак тогава го свалете. Повечето хора предпочитат да варят октопода, защото по-лесно се постига тази мечтана крехкост. Варенето е около час, а във водата на октопода можете да сложите бяло вино, риган, сол, черен пипер, резене, дори лук и морков.
Още интересни рецепти може да откриете в приложението ни EVA COOK BOOK през юни.