Дизайн за всички сетива

EVA гостува в дома на визуалния артист Елена Филипчева, където откри смели дизайнерски хрумвания и куп идеи за декорация на дома

Елка Влаховска 05 юни 2018

Елена Филипчева и Сара, наричана на шега „президентското куче“, защото кафяв лабрадор са имали Бил Клинтън и Жак Ширак

Снимка: Венцислава Василева

В дизайна на дома Елена Филипчева залага на еклектиката, която дава възможност за индивидуално изразяване на човека чрез средата, която обитава. Тя е от хората, които имат смелостта и умението да комбинират старинно и модерно в интериора, така че цялостната визия да е хармонична. Еклектични и оригинални са и нейните декорации. Кой би сложил позлатен старинен комод и клетка с врани в банята си? А ефектът е наистина впечатляващ и незабавно се запечатва във визуалната памет. Аранжировките й на предмети стоят едновременно екстравагантно, но и някак си много на място.

Елена смята, че всичко, създадено с емоция, докосва дори и разглезените от прекалено много информация днешни хора. Вдъхновението й идва от музиката, от ароматите, от разговор, от мимолетни усещания, които се натрупват като в колаж, за да оформят определена концепция. Като дългогодишен фоторепортер има усета и познанията за кадъра, който винаги трябва да разказва история. Тя е и първата у нас, която налага в медиите колажа като изразно средство, което да илюстрира, допълва и обогатява казаното с думи.

Забавлява се с декорацията на дома и често променя средата вкъщи. Неведнъж е споделяла, че е привлечена от енергията на моментните преживявания и инсталациите, които са дори за един ден. Възхищава се на Кристо и неговия тип изкуство, което силно вълнува хората.

„Винаги гледам моите визуални концепции да са истории с начало, развитие и край, защото обичам завършения продукт. Той е като хубавия разказ – казва Елена. – Когато нещо е създадено с емоция, то остава като спомен за щастие. Това може да е усещане, че всичко е добре подредено, че ти ухае хубаво, че музиката, която чуваш, е точната за момента. Този сбор въздейства върху всички сетива и създава общото усещане, което помниш. Харесвам, когато хората около мен се чувстват щастливи.“

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР