Джоан Крофорд, която създаде модата на осиновяванията в Холивуд

Анета Дженева 30 November 2019

Снимка: guiliver/getty images
Звездата от нямото кино има четири осиновени деца, шест брака и пребогат сексуален живот. „Мила мамо" се нарича книгата, в която дъщеря й Кристина я описва като студена кучка, алкохоличка и нещастна жена

Бети, вярната прислужница на Джоан, е щастлива: Кристина се е върнала от пансиона и сега разговаря с майка си в елегантната дневна. Джоан пак е имала тежка вечер в мъжка компания, изпълнена с танци, алкохол и цигарен дим. Но Кристина отдавна не е била вкъщи, а тя е любимката на Бети. Крехкото русокосо ангелче, осиновено от кралицата на Холивуд, се е превърнало в нежна млада жена. Привидно покорна, но с железния характер на Джоан, светещ в сините й очи. Бети винаги я е дарявала с бъзмълвното си съчувствие и подкрепа. Не е лесно да си дете на Джоан Крофърд. Бети знае, че Джоан е имала тежко детство, че се опитва да предпази Кристина от своите грешки и все пак...

От размислите я изтръгват крясъци и шум от борба в дневната. Когато прислужницата се втурва вътре, заварва Кристина, гърчеща се на пода, а върху нея обезумялата Джоан, която неистово стиска гърлото й. „Спри, ще я убиеш", крещи прислужницата.
 
Това е сцена от филма „Мила мамо", направен по книгата на Кристина Крофърд, излязла само няколко седмици след смъртта на Джоан през 1977 г. (в ролята на Джоан е гениалната Фей Дънауей). Цели 42 седмици книгата е в листата на бестселърите в Америка. Филмът по нея също предизвиква огромен интерес и бурни реакции. Да, хората умират да видят един мит развенчан. Великата прима, красавицата на Холивуд е била зловеща кучка, чудовище, обвито в скъпи кожи, алкохоличка и психарка.
 


Алчна, подла и зла, тя прекършва живота на дъщеря си. „Защо ме осинови? Обичала ли си ме изобщо?", пита тя в книгата си. А пак там майка й отговоря: „За да спечеля на моя страна общественото мнение."
 
След многобройни спонтанни аборти Джоан Крофорд е със съсипано здраве и стерилитет. Осиновява първо Кристина, след това - момче и близначки. Връзката й с Кристина е тежка и противоречива. Джоан е посветена изцяло на работата и поредния си любовник и е обсебена от собствената си звездна слава. Тя се отнася прекалено сурово с детето, няма никога време за него и го наказва тежко винаги, когато то не се подчинява. Съвсем малка, Кристина е дадена в пансион, където се чуства почти като в затвор. Още при първата среща и целувка с момче е заловена на "местопрестъплението". Съобщават на майка й и Джоан идва да я отведе този път в католически пансион. В книгата на Кристина животът й при монахините е описан като един от най-щастливите й периоди. По-късно, когато е изгонена от къщи след зловещата случка, тя гладува и получава пари само тайно от съпруг No6 на майка си, а след като започва да играе в сериал, Джоан неистово ревнува и изполва момента, когато Кристина е оперирана от тумор на яйчника, за да й открадне ролята.
 


Книгата-присъда на Кристина е белязала до голяма степен мита за звездата на нямото кино. И днес нейните биографи са разделени: жена, която се е стремяла към любов, или жена с демонична сексуалност? Борбена или просто безскрупулна? Нещастна фантазьорка или ненаситна мъжеядка? Гениална актриса или просто умело менажираща красотата си бездарница? Каква е наистина Джоан Крофорд?
 
мамините любовници, момчета и танци
 

Джоан Крофорд е родена като Люсил Фей Лесюр на 23 май 1905 г. в малкото американско градче Сан Антонио, щата Тексас. Още преди да се роди, баща им ги напуска и тя, заедно с по-големия си брат, е отгледана от майка си. Когато е на 5, майка й се омъжва и мъжът й осиновява момиченцето. Но на 11 е отново без баща, а майка й е с поредния любовник. Животът на Джоан впрочем доста прилича на живота на майка й с нейните бракове, безразборни връзки и нещастен край. Точно както е постъпила майка й с нея, постъпва и Джоан с Кристин - оставя я в католически пансион. В пансиона Джоан е шумна и непокорна, остроумна и обсебена от сексуалните си сънища. Тя е тази, която определя срещи на момчетата в парка. Монахините знаят, но не бързат да я върнат вкъщи, защото там тя страда, отритната и малтретирана. Поредният пиян любовник посяга на Джоан, но тя яростно се съпротивлява и заплашва, че ще каже на майка си.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР