Време за моктейли!
eva.bg 27 May 2018
Моктейлът (mocktail, „mock“ на англ. означава „имитация“ ) е коктейл за въздържатели. Но не се мръщете предварително – това че в него няма алкохол съвсем не означава, че му липсва характер. Като доказателство ви представяме три от най- екстравагантните (но и нискокалорични) рецепти за моктейли, селектирани от https://www.shape.com/.
Грабвайте шейкъра и викайте лятото!
1. Моктейл от ананас на грил с лайм
За грилования ананаса:
2 с.л. мед
1 с.л. пресен сок от лайм
1 ананас, нарязан на шайби
канела
Смесете меда, сока от лайм, канелата (на вкус) и разбъркайте. Обелете ананаса, нарежете го на пръстени с дебелина 1 см. и го поставете на предварително загрята скара или грил тиган. Докато се пече го поливайте с маринатата. Печете около 4-5 мин. от всяка страна, докато се карамелизира. Оставете го в хладилника, за да се изстуди добре. Наистина трябва да е студен, все пак ще правим коктейли с него, той какво си мисли!
Приготвяне на моктейла:
½ грилован и нарязан на шайби ананас (отделете си няколко резена за гарниране)
2 с.л. сок от лайм
1 с.л. мед
2 с.л. газиран портокалов сок
сода
Смесете печения ананас, сока от лайма и меда в кухненския блендер. Изсипете сместа в стъклена чаша, в която вече сте сложили натрошен лед. Добавете газирания портокалов сок и допълнете със сода. Гарнирайте ръба на чашата с малък резен печен ананас.
2. Върджин мохито (https://www.soberjulie.com)
Кипвате ½ ч.ч. вода с 1 равна с.л. кафява захар. Разбърквате, докато захарта се разтвори изцяло и оставяте напълно да се охлади. Обелвате кората на 1 лайм, нарязвате го на парчета и го намачквате, заедно с няколко клонки вече нарязана прясна мента. Добавяте към сместа 1 с.л. от вече охладения сироп. В стъклена чаша слагате кубчета лед и изсипвате сместа. Разбърквате. Допълвате с газирана вода. Разбърквате. Украсявате с листа от мента. И изпивате поне три чаши.
3. Джинджър бира и хибискус (https://recipesfromapantry.com)
Завършваме с най-екзотичния моктейл от джинджифилова бира и хибискус. Обаче за целта трябва да сте много упорити и много да ви се пие нещо различно. И да сте достатъчно големи късметлии, за да намерите няколко продукта, които в България не се срещат под път и над път, макар че не са и напълно неоткриваеми – джинджифилова бира, пешънфрут или казано на чист български маракуя и сироп от хибискус. Другото, което ви трябва – ягоди и лайм. Рецептата е африканска.
Шепа ягоди, нарязани на полумесеци
3 с.л. сок от лайм
300 мл джинджифилова бира
лед
2 с.л. сироп от хибискус
сока от 1 маракуя
листа прясна мента
резени лайм за гарниране
Ягодите и сока от лайма - в кана и разбърквате. Доливате джинджифиловата бира. В две стъклени чаши сложете кубчета лед и разпределете в тях съдържанието от каната (все пак приготвяте коктейл за двама поне, нали? Ако сте си сами – две чаши от това невероятно питие ще ви дойдат още по-добре ). Разпределете сиропа от хибискус и сока от маракуята в двете чаши и преди да сервирате гарнирайте листата от мента и резените лайм. И готово.