Мансарда за двама, без да се брои кучето

Елка Влаховска 10 May 2018

Снимка: Венцислава Василева

Дружелюбната бернска овчарка Нера е първата, която посреща екипа на EVA в малкия градски апартамент на Мая Велянова, мениджър комуникации и интериорен дизайн в ИКЕА. На последния етаж на кооперация, близо до центъра на столицата, мястото открива чудесна гледка към Витоша, към короните на дърветата на улицата и красивите керемидени покриви. Апартаментът е обзаведен за много кратки срокове и предлага комфорт на обитаването с функционалните решения на ИКЕА

„Скандинавският дизайн е опростен, с изчистена линия, с преобладаващо бяло и цвят на естествено светло дърво, което се комбинира изключително лесно – казва Мая Велянова. – Дори без да си специалист, можеш да направиш един изключително персонализиран микс, за да се чувстваш в своя дом. Човек може да използва функционалността на този скандинавски стил и да надгради с всичко останало, той позволява да се надбавя и наслагва, за да се направи интериорът индивидуален.“

Мая не обича да отрупва дома си с вещи, може би изключение правят книгите, защото тя е страстен читател и по думите й, когато влезе в книжарница, се забравя. Многобройните произведения, които е купила, са подредени на много функционални и почти невидими в интериора лавици и шкафове. Оригинално решение е да съчетае два продукта на ИКЕА в едно – помощната масичка за дневна е завършена с плетен кош отдолу, който също съхранява книги.

Скандинавският стил позволява да комбинира решения, мебели и текстили с фамилно наследство с оригинален ретро дизайн. Старото кресло от дома на родителите е претапицирано с модерен текстил, в спалнята като акцент се появява антикварен стол, грижливо реставриран и подновен.

Артистичен щрих в холната част внасят сложените в рамка проекти за сценография на театрални постановки от баща й, Атанас Велянов, работил като художник в Народния театър. Колега от екипа на Мая пък е рисувал постера – акварел, забавен акцент в дома, изобразяващ любимото куче в настроение за джаз.

Хубава музика и чаша бяло вино или розе слагат началото на приятните летни вечери на балкона. Домът, макар и неголям, често посреща приятели. Човек се чувства много уютно сред уханието на цветя и подправки, които се отглеждат в красиви кашпи и сандъчета на балкона. Инициативата на ИКЕА – Балконтурист – тук намира своята комфортна и впечатляваща окото реализация. Малкото пространство е усвоено по най-практичния начин със сгъваемата маса и столове, със соларните лампи и фенерите със свещи. Приятен акцент са outdoor килимите, изключително лесни за поддържане. Хартиени щори закриват прозорците, когато слънцето свети силно, и дават приятно усещане за уединение. Те са много практични, защото просто се залепват в горната част, могат да се спускат на желаната височина, а след края на топлия сезон може да бъдат свалени.  

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР