"Мария и Калас": За безсмъртната дива

Великолепният и много вълнуващ пълнометражен документален филм за живота на изключителната оперна певица Мария Калас е в избрани кина* от днес

eva.bg 27 April 2018

с журналиста Дейвид Фрост 1970

Снимка: Fonds de Dotation Maria Callas

Режисьорът Том Волф работи над този документален филм в продължение на цели 5 години. Той успява да се добере, освен до богат архивен материал, и до личната прислужница и иконома на оперната дива Мария Калас, които са като част от семейството й и познават живота й в изключителни детайли.

За разлика от повечето творби, посветени на страстната й и дори трагична личност, този документален филм не се занимава само с любовната й история с Аристотел Онасис, раздялата им заради Джаки Кенеди или пък прословутото й отслабване с 40 кг. за една година. Нито само с култовите й гурме рецепти, които тя събира от цял свят и почти никога не опитва, защото е вечно на диета. На фокус е преди всичко самата Мария Калас – нейните мисли, чувства и страхове, чути или прочетени в интервютата, писмата и записаните й разговори с някои от най-близките й приятели (Лукино Висконти, Пиер-Паоло Пазолини, Омар Шариф, Ален Делон, Мерилин Монро и много други). Задкадровият глас е на Фани Ардан. 

„Мария и Калас” (“Maria by Callas”) получи наградата за Най-добър документален филм за музика и танц на току-що приключилия фестивал Master of Art.

*- Дом на киното, Евро Синема, G8, Одеон, Люмиер, Влайкова - София; Лъки Дом на киното - Пловдив; ФКЦ - Варна; Петър Слабаков - Каварна; Синемакс - Благоевград. 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР