Устойчива красота, част 1

Разкриваме пресечната точка между модата и грижата за по-устойчиво бъдеще с колекцията H&M Conscious Exclusive 2018 и топмодела Михаела Николаева

Кристина Симидчийска 06 April 2018

фотография: Елена Ненкова грим: Елиза Попова коса: Парашкев Тодоров-Финчи, гардероб: H&M Conscious Exclusive 2018. Кадрите са заснети с любезното съдействие на галерия The Fridge

Новата колекция H&M Conscious Exclusive 2018 отново доказва, че модата не само може, но и трябва да дава пример със съзнателната си грижа за природата. Вдъхновени от съюза между впечатляващия дизайн и непрестанното търсене на нови екологични материи, поканихме три не по-малко вдъхновяващи дами да разкрият своята гледна точка към устойчивия начин на живот и да споделят няколко добри съвета как да се присъединим към мисията за по-устойчиво бъдеще.

Първата от тях е топмоделът на агенция Ivet Fashion Михаела Николаева. Непокорната й красота носи онова специфично и категорично южноиталианско излъчване, за което продуцентите в Cinecittà вероятно биха полудели. А ние харесваме още решителността, с която следва своите съзнателни избори – от малките ежедневни навици до мисълта за глобална промяна.

 Как съвместяваш идеята за устойчив начин на живот с ежедневието си?

Всички, ежедневно, трябва да имаме едно наум за този начин на живот, иначе няма да стигнем до никъде. Всеки от нас е длъжен да се грижи за средата около себе си – било то от елементарни неща като изхвърлянето на боклука в местата за тази цел, до личните усилия да остави нещо по-добро след себе си като да засади дърво. Истински не вярвам в приказката “След нас и потоп”. За мен това е безкрайно неградивно, неконструктивно и безотговорно. Имаме проблема да смятаме, че нищо не ни засяга. Не само в България, но и в световен мащаб забелязвам, че всеки живее в собствения си балон и излизането от него се смята не само за крайно неприятно, но и за ненужно. Мисля, че всеки от нас трябва да си намери своята кауза, за която да се бори. Дори да са малки навици, като това да изгасиш лампите излизайки от стаята и да пестиш електроенергия, мислейки за глобалното затопляне. Има едно вярване, че ако в продължение на 21 дни правиш едно и също нещо, то ти се превръща в навик. Е, 21 дни са безкрайно кратък период на фона на човешкия живот. Иначе, накрая слагайки чертата ще се окаже, че съзнателно или не ние сами сме се самоунищожили и разрушили света около себе си.

Какво е устойчив стил за теб?

Много се радвам, че все повече големи имена в модата отказват да използват естествена кожа и това е огромна крачка напред. В днешно време нямаме нужда да убиваме животни, за да оцеляваме, още по-малко – за да се чувстваме красиви. За щастие, отдавана сме прескочили този етап от еволюцията. Радва ме и че много марки - и особено H&M, се стараят да рециклират боклука и да създадат нещо ново и красиво. Страхотно е да видиш, как пластмасовите бутилки могат да се превърнат в дрехи! Много хора не гледат сериозно на модата, смятайки я за “развлекателен” бизнес. А всъщност ние непрестанно сме облечени и е доказано, че всички изкуствени материи ще останат след нас с векове. Това е огромен проблем и от нас зависи да правим съзнаетелен избор в покупките си – нека поне част от тях бъдат от естествени или рециклирани материали, с мисъл за по-доброто бъдеще за света ни.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР