Новите маршрути на Дан Браун

Дан Браун е великолепен гид, описанията му на забележителности са с 3D ефект и впечатляваща експертност и нищо чудно, че по романите му се създават туристически маршрути. Представяме ви новия маршрут на Дан Браун – този път по „Произход“

Адриана Попова 05 април 2018

Музеят Гугенхайм в Билбао

В новия си роман „Произход“ (ИК „Бард“, превод на Крум Бъчваров) Дан Браун защитава блестящо формулата, която донесе успех на предишните му книги. А тя е: вдигни залога и работи с най-големите шефове. В случая залогът е отговорът на най-големия въпрос – откъде идва човечеството и накъде отива, а замесените са Бог, испанският крал и световните религии. Да не забравим още една бестселърова съставка – интересни места, където да се развива действието. В „Шифърът на Леонардо“ това беше Париж, в „Шестото клеймо“ – Ватиканът, в „Ад“ – Флоренция. Дан Браун е великолепен гид, описанията му на забележителности са с 3D ефект и впечатляваща експертност и нищо чудно, че по романите му се създават туристически маршрути.

Музеят Гугенхайм в Билбао
Негова директорка в романа е годеницата на испанския принц, невероятно красивата Амбра Видал. Браун ни запознава с най-големите забележителности на музея – от огромния паяк на скулпторката Луиз Буржоа през „Плувният басейн“ на Ив Клайн до динозавърския като размер лабиринт „Тъканта на времето“ на Ричард Сера. Сградата сама по себе си е шедьовър – умопомрачителна игра с пространството, родена във въображението на архитекта Франк Гери.

Каса Мила и Ла Саграда фамилия в Барселона
Ако някое място е в центъра на романа, това е Барселона на Антонио Гауди. Катедралата и Каса Мила от днес нататък трябва да се разглеждат с „Произход“ в ръката. Дан Браун направо е заселил компютърния гений Едмънд Кърш, около когото е наплетена основната интрига, в наричаната Ла Педрера или Кариерата Каса Мила, а недовършената катедрала става сцена на тройно убийство.

Абатството Монсерат в планината Сант Жерони
Едмънд Кърш се изкачва с фуникуляр до манастира, за да се срещне с представители на три световни религии и да ги запознае с версията си за произхода и бъдещето на живота на Земята. Манастирът, основан преди близо 1000 години, привлича и до днес поклонници с дървената статуя на Богородица, наречена Моренета, Черничката, заради цвета на дървото, от което е направена. Моренета е обявена за покровителка на Каталуня. Вярва се, че ако докоснете топката, която държи в дясната си ръка, желанието ви ще се сбъдне. Като поклонници тук са идвали Сервантес и Колумб. Абатството е разположено на 1200 м надморска височина на 50 км североизточно от Барселона и от него се разкрива гледка към цяла Каталуня. Традиционно младежки групи правят среднощно изкачване на Сант Жерони, за да посрещнат изгрева в манастира.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР