Eлтън Джон vs Род Стюарт: 50-годишната „война”

Тяхното приятелство-предателство продължава половин век, през което време те си съперничат за всичко - пари, слава, килограми, подаръци, звезден блясък.

eva.bg 24 March 2018

Двамата велики музиканти Елтън Джон (70) и Род Стюарт (73) взаимно се поддържат в добра форма от години като непрекъснато се състезават помежду си и не пропускат публично да се издразнят един друг по най-различни поводи. Последното им заяждане е свързано с прощалното турне на сър Елтън Джон, което Стюарт определи в интервю като „мошеническо”

И двамата са израснали в Северен Лондон, луди са по футбола и до днес и признават, че са замесени от едно тесто, със сходно чувство за хумор и истинска страст към „идиотските глупости”. Така например Елтън казва, че е пленен от факта, че и Род като него намира за особено смешно това да се завъртиш напълно безпричинно 30 пъти в едно от най-натоварените кръгови в Лондон. И двамата пазят старателно разменените помежду им sms-и мейли, тъй като ги смятат за чудовищно забавни. В книгата си „Род. Автобиографията” (издадена и у нас от „Сиела”) Стюарт дава повече подробности за тяхната необикновена „връзка”, продължила толкова години. Обръщат се един към друг със „скъпа”, защото през 70-те, когато все още са просто много близки приятели, техен общ приятел музикант им дава женските имена Шарън (на Елтън) и Филис ( на Род). Причината? Човекът забелязал, че освен всичко друго, двамата са силно свързани от страстта си към клюките и дългите разговори. И до днес, когато си разменят по някоя и друга пиперлива реплика, двамата се обръщат един към друг със „скъпа”.

Всичко започва именно през 70-те, когато и двамата имат концерти в Лас Вегас. „Сизър Палас” рекламират шоуто на Род с гигантски плакат, на който пише: „Блондините се забавляват по-добре”. Елтън тутакси надушва възможността за злосторничене и окачва на сградата отсреща също толкова огромен надпис, гласящ: „Но брюнетите печелят повече”. И двамата имат огромен успех, разбира се, но закачките продължават.

През 1985 г. Род Стюарт изнася триумфална серия концерти в Лондон като като част от рекламната кампания са огромни балони, които се реят в небето над мястото на концерта. За да сложи край на всичко товаq сър Елтън Джон наема снайперист, който отстрeлва всичките балони.

Парите са постоянният източник на конфликти между двама им като победител винаги е бил Елтън Джон. Днес той е с около 400 млн. паунда в банковата си сметка, докато Стюарт – с около 200 млн. Тази линия в съперничеството им датира също доста отдавна. Преди години Род решава да „срита задника” на приятеля си като му подари убийствен подарък за рождения ден – чисто нов модел свръхмодерен за времето си портативен хладилник. „ На следващия ми рожден ден Елтън ми подари... картина на Рембранд” – пише в книгата си Стюарт като добавя, че впоследствие Елтън разправял пред всички, че Род му бил подарил „някаква кофа за лед”.

Род си връща като непрекъснато обяснява на всички, че докато неговата коса все още си е неговата коса, сър Елтън Джон отдавна „си пришива косата”. Затова веднъж Род подарява на Елтън огромен професионален сешоар, а на поздравителната картичка пише: „Извинявай, че забравих да прибавя и коса към сешоара.”

Елтън му отговаря с мейл. „От години не съм имал толкова зверско главоболие, каквото имах онзи ден, когато пуснаха твое парче по радиото”.

Въпреки всичко Елтън Джон и Род Стюарт продължават понякога дори да пътуват заедно. През 2009 г. отиват на сафари в Кения и си правят пърформанс като сядат край лагерния огън, където всички са в съответните полу-камуфлажни дрехи, облечени в най-екстравагантните си ризи и сака, а Елтън дори си сложил всичките тежки диаманти, донесени от Лондон. На следващия ден решили да му направят номер и скрили диамантите, а асистентът на Елтън, който отговарял за тях, бил на косъм от инфаркта. „Не се притеснявай, миличък – казал му спокойно сър Елтън Джон – това са ми просто ежедневните бижута”.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР