Бъдеще във виолет

От цвят, запазен за крале, през символ на съвременния Принс, неразгадаемото и противоречиво ултравиолетово, избрано от института Pantone за цвят на 2018 година, постепенно нахлува във всички сфери от живота

Рени Аврамова 14 March 2018

Nanette Lepore

След топлата и поглъщаща зеленина, примамваща ни в обятията на природата през миналата година, в настоящата е време за пълна промяна. Pantone описват цвета на годината ултравиолет като „драматично провокативен и многозначителен в нюансите си на лилаво“. Царствен и дълбок, той комуникира оригиналността, изобретателността и визуалното мислене, като цели да ни насочи към бъдещето. Представлява сложна комбинация от страстно червено-виолетови и интензивно индиго-лилави нюанси, но в него надделяват значително сините тонове, докато в лилавия цвят надмощието е на червените. Затова се асоциира с представата за власт, сила и изтънченост, вдъхва оптимизъм и енергия. В него е заложена двойственост, която преди два века Гьоте отбелязва в книгата си „Теория на цветовете“ – според него лилаво-виолетовото балансира между положителното червено и отрицателното синьо. Притежава някаква загадъчност, може би защото е в самия край на видимия светлинен спектър и е като връзка между видимия и невидимия, но съществуващ свят. Посланието му според Пако Рабан е насочено към бъдещето. Затова съвсем не случайно на прага на третото хилядолетие дизайнерът създава парфюма Ultraviolet и го нарича „ароматът на новата ера“. 

Древно послание

Учени твърдят, че виолетовото е един от най-старите цветове, използвани от човека. Следи от стрит на прах манган, смесен с вода или мазнина, са открити в праисторически пещерни рисунки във Франция и Австралия. През вековете лилаво-виолетовите нюанси са символ на кралска кръв, а в римски времена този цвят е бил запазен за кралски и церемониални дрехи. Скъпоценните багрила се постигали от морски охлюви, чиято употреба в империята била ограничена със закон. Притежаващ качествата на топло и студено, този цвят по-рядко се среща в природата, изглежда необикновен и нестандартен и привлича вниманието. При употребата му важи старото правило да уцелите баланса на собствената си мярка.

Ултравиолет – цветът на новата ера

Наблюдаваме някои наситени нюанси в модните дефилета на Balenciaga, Gucci и Carolina Herrera, но един от най-лесните начини да го носим в ежедневието си е чрез грима. Червило с виолетов оттенък върху устните превръща всяка визия в елегантно вечерна, а е достатъчен щрих от него върху клепачите, за да изградите различен и оригинален опушен ефект. Малко повече наситеност от него в макиажа носи драма, но без нотка на агресивност.

Символ на контракултурата

Музикални икони като Принс и Дейвид Бауи са сред верните почитатели на неразгадаемото, блестящо и артистично виолетово и използват всичките му оттенъци като израз на своята индивидуалност. За мнозина от творците това е цветът на еуфоричната объркваща мъгла, причинена от загадъчни субстанции, дала името си на известен сорт марихуана и възпята от Джими Хендрикс. Но въпреки че повечето го свързват с починалия легендарен музикант Принс, трябва да уточним, че purple не е виолетово. А и през август миналата година от Pantone обявиха създаването на нов цвят Love Symbol #2, посветен на най-популярната му песен Purple Rain.

Практикум

Кой може да си позволи ултравиолет грим? Цветът се адаптира към светъл, матов или тъмен тип кожа, към всеки тен или различен цвят на очите. Има един-единствен недостатък – не го използвайте за цялостен макиаж, а като акцент. Иначе рискувате да създадете усещане за плоско лице и да придадете острота на чертите.

С кои нюанси може да го съчетаете? В комбинация с металик става луксозен и ослепителен, със зелено или сиво внушава естествена елегантност. Ако го изберете за клепачите, ще си отива с прасковен руж или керемидени устни. Отива си със златисти или сребристи тонове, които биха придали допълнителна светлина на погледа. Малко спирала в основата на миглите ще го накарат да изпъкне.

Ако искате да го носите върху устните си, задължително изравнете тена и не подчертавайте арката на веждите. Тук се търси стробинг ефект, с който се измества фокусът от очите върху устните. В този случай се нуждаете от щрих черна спирала, съчетана с графична очна линия.

За дълготраен ежедневен макиаж: Подчертаваме очите с кремообразни сенки, които са по-скоро щрих без интензитет и напомнят за виолетов ореол от 70-те години на ХХ век. Тенът трябва да е безупречен, свеж и озарен, като устните остават неутрални, покрити с глос в прасковен или коралов оттенък.

За стилна вечерна визия: Модно е съчетанието на виолетови и графитени сенки, които ни връщат към годините на диско треската, но ако оставите надмощието на графита, ще постигнете истинско рок звучене. В този грим очертаването на окото с молив или очна линия е задължително и придава завършеност и драматичност на погледа. За устните са запазени топлите цветове червила. За вечерен грим в модния виолетов цвят, освен задължителния порцеланов тен на лицето, има още една подробност. За да не изглеждате като панда, в околоочния контур, особено в зоната под очите, всеки намек за умора или тъмни кръгове трябва да бъде заличен с коректор. Внимавайте и с прахообразните сенки, прашинки от които често падат под очите. Почистете ги с подходящата четка.

 

И щипка ултра моден виолет

„Живеем във време, в което хората имат особена нужда да пуснат на воля въображението си“, коментира директорът на института Pantone Леатрис Ейсман. И модните дизайнери прегърнаха с доволна усмивка идеята й. От романтичните и носещи явно кралско настроение рокли на Rochas, през ефирните и обичайно театрални творения на Moschino, до аксесоарите на Miu Miu и ултра сексапилните костюми на Versace – виолетовия щрих привлича вниманието от модния подиум на пролет-лято 2018 с присъщото си великолепие и естествена изтънченост.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР