Екшънът продължава, подайте пуканките

Гледам само феминистко порно. Това не е, когато има повече момичета в кадъра или когато се държат с бедния нископлатен партньор като с обстоятелство. Феминистко е, когато режисьорката е жена

Драго Симеонов 14 March 2018

Преоткрих порното. Това е единственият жанр, в който актрисите няма да ме изненадат след време с признание, че от тях е искана сексуална услуга, за да получат ролята. Разбира се, гледам само феминистко порно. Това не е, когато има повече момичета в кадъра или когато се държат с бедния нископлатен партньор като с обстоятелство. Феминистко е, когато режисьорката е жена. Тогава тормозът над актрисите не е сексуален, а на чисто професионална основа. Ако някоя се почувства прецакана, не е защото има вагина, а защото нечия друга вагина й казва как да действа.

Не се наежвайте, наистина съществува феминистко порно, даже награди си раздават. То е плод на втората вълна в движението за равноправие на жените с главен въпрос отношението към секса. Първата вълна е сериозната: тази с гласуването и правата. Втората пак е вълнуваща, но е за удоволствие. От сексуалната революция насам темата е преформулирана: подчинена ли е жената, ако й е приятно да е подчинена. Страшна патърдия става през 80-те, дори двете крайни течения си спретват истинска битка – физическа, не словесна.

В крайна сметка резултатът е появата на трета вълна, която се надсмива над тази принципна кокоша свада и се фокусира над индивидуализма. Стига сме си чепкали вълните, жената сама взема решенията си, независимо как изглеждат тези решения отстрани. Дали ще се чувстваш жертва зависи само от манталитета ти на жертва. Ако ти е сладко, можеш цял живот да го правиш. Ако те дразни – подпиши се заедно с други сто френски интелектуалки под писмо, което наставлява кой как да се чувства. Ах, как си личи, че Катрин Деньов остарява! Проспа кака ви явно прилива на четвъртата вълна. Момичетата просто искат да се позабавляват с линч, стига с тоя индивидуализъм и лично себеусещане, дайте пак да си спретнем голяма публична драма, нали това е в женската природа.

Ето как цуна#metoo ни залива напояващо. Назад към екшъна, мацки, в него никой не печели, но когато всички губят, е почти като победа. Старата бойна песен на нов глас. Язък, че Андреа Дуоркин умря (този Ленин на феминистката революция); тя имаше някои много интересни предложения за справяне с мъжкия шовинизъм по време на Голямата война за секса навремето. Днес, уви, живеем в епохата на самотните джихадистки, не на идеологическите батальони. Те не приемат сблъсъци в полето на дискусията; те режат спорадично глави на холивудски мачовци и позират гордо с тях. Колко време трябва да мине, за да се усети някой, че тази опозиция не е мирна?! Почувства ли го върху себе си, г-жо Деньов, а?

Има и пета вълна. Призовава я иронично Кейтлин Моран в книгата си „Как да бъдеш жена“. „НЕ означава НЕ“ и феминизмът също трябва да го проумее. Когато предишните вълни са се провалили така впечатляващо, може би е крайно време да бъде разкаран. Да беше мъж, да я смажем, но Моран е жена с чувство за хумор. Такива обикновено объркват сметките на пълководците. Неин е тестът за проверка на феминизъм. Първа точка: бръкнете си в гащите. Ако имате вагина – продължете нататък. Втора точка: кой искате да е неин началник. Вие? Мъжете? Други, по-нахакани от вас жени? Все някой трябва да носи отговорност за нея, не може обществото да ви е вечно криво.

Аз, по обясними и независещи от мен причини, тоя тест не го минавам. Но докато тече битката за него, с удоволствие ще гледам четвърти епизод на франчайза „Битката за оная ми работа“, нищо че е по-изтъркано и бутафорно продължение и от „Страшен филм 5“. Боцкайте си от пуканките, кого убиха досега, освен здравия разум?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР