Под снега Нора вижда лятото

Един от любимите модели на EVA Нора Шопова от Ivet Fashion мигрира от кориците на модните списания, включително Vogue, към екрана на NOVA телевизия, където представя прогнозата за времето. Няколко месеца по-рано Нора преживява най-прекрасните 30 дни в живота си

Адриана Попова 13 March 2018

Нора Шопова като Джаки Кенеди в модна сесия на списание EVA, ноември 2014 г.

Снимка: Тихомир Рачев

Един от любимите модели на EVA Нора Шопова от Ivet Fashion мигрира от кориците на модните списания, включително Vogue, към екрана на NOVA телевизия, където представя прогнозата за времето. Няколко месеца по-рано Нора преживява най-прекрасните 30 дни в живота си.

С приятеля си изминава пътя Камино де Сантяго. Това се случва в периода май-юни 2017 г. Приятелят й подготвя похода с малки, но важни подаръци – дъждобран, термос, карабина, накрая купува за двамата и прочутата мида, която обикновено пилигримите окачват на раниците си. Тя е символ на духовния път, защото както ребрата й се събират в основата й, така и всички пътища на търсещите просветление и хармония се събират в Ел Камино. Двамата изминават своите 800 километра, тръгвайки от Южна Франция, където се чекират, и прекосявайки пеша Пиренеите и Северна Испания до Сантяго де Компостела. Пилигримският паспорт им дава правото да спят в специалните подслони по пътя – албергети. Може би не беше точно сън, усмихва се Нора. В стаите с двуетажни легла за 20 човека винаги поне един хъркал не съвсем християнски. Не я дразнело, защото „тези хора явно си спяха сладко“, а и след като извървява половината път, тя също започва да заспива с лягането – около 8 вечерта, без да се събужда до ставането в 5.

Ел Камино е известен с непредвидимия си характер и „клопките“, които залага на ходещите по него. Първият ден например посрещнал Нора със стряскащо силен вятър. След това в главата й се завъртял вихърът от нерешени проблеми, които оставила вкъщи. Но постепенно мислите й се изчистили от натрупаното напрежение. Познати на двойката предупреждавали, че изпитанията по пътя или ще заздравят, или ще разклатят връзката им. Случило се първото. С приятеля ми сме заедно дълги години и се разбираме само с поглед, казва Нора. Той е юрист, но за разлика от нея е практикуващ юрист.

Преди една година тя се дипломира с право в УНСС съвсем наясно, че няма да работи по специалността. Осъзнала, че правото не е нейният път още докато следвала (тогава я открива букърът от Ivet Fashion и тя харесва артистичната си страна), но понеже е момиче, което винаги изпълнява ангажиментите си, не прекъсва обучението. Успява да го съчетае с постоянните си пътувания като модел. А Нора е много успешен модел – в чужбина е снимала за Grazia, Harper’s Bazaar, Elle и е първата българка с две корици за Vogue (Турция). Работи с агенции в Северна Америка, Европа и Азия и е имала ангажименти в най-големите модни столици – Ню Йорк, Париж, Милано, Лондон, Токио. Ню Йорк си остава градът, който би избрала за работа, но не и за постоянно живеене. Докато Токио и Япония... те почти я прекършват. Още след слизането от самолета след 12-часовия полет я пращат директно на кастинг. И така ден след ден във френетичен ритъм. Японците много й се радвали и я наричали Ноля Чан, защото не можели да произнесат р-то в името й. Когато чуели, че е от България, й запявали песничка от рекламата за кисело мляко с приблизителен текст „България, България, йогурт от България“. Поддържали работохолизма си със странни изобретения като минималистичните хотели с цилиндри за спане и устройство, което държи очите отворени.

Напоследък Нора започва да мисли, че това устройство не е чак толкова лоша идея. За да презентира прогнозата в сутрешния блок на NOVA, й се налага да става в 4. Това не й е проблем. Адреналинът я държи бодра, докато преди ефир преравя метеорологичните сайтове и пише презентацията си. Чудно й е, когато, след два часа работа на компютъра вдигне поглед, а навън е още тъмно. Доспива й се, след като приключи сутрешния блок и затова сега си е предписала поне 2 часа сън през деня. Нора има между 7 и 9 включвания в пряк ефир от 6,20 до 9,30 в дните, когато е на смяна.

Все още има сценична треска. Свикнала е да е пред фотообектива, но не и пред камерата, особено когато знае колко хора я гледат на живо – а прогнозите за времето са най-гледаните предавания. Като модел знаех, че ще направя 100 кадъра, които после някой ще прегледа, ще избере и обработи, а сега нямам право на дубъл, казва за новата си професия. Но „след толкова години на пътувания беше крайно време да си намеря работа тук“. Нора харесва нашия климат с четирите му сезона. Вечното лято или дългата зима биха й досадили. Кой иска цяла година да ходи по джапанки и бермуди или с шапка и палто? Както казва писателят Джефри Мур: „Ако искаш да видиш дъга, трябва да изтърпиш дъжда. Под снега се крие лятото, нали така? Ако всичко беше идеално, нямаше да оценяваме нищо.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР