Заскрежени устни

Разказваме приказка, стара колкото света. Когато времето се развали, устните боледуват. Но ние не се отказваме от борбата, тъй като няма нищо красиво в напуканите сухи устни

Рени Аврамова 26 February 2018

Снимка: Dior

Мислете за устните си като за гъба. Когато е потопена във вода, тя я абсорбира и се уголемява. Когато е дехидратирана, изсъхва и се смалява. Тази толкова малка част от лицето ни непрекъснато е изложена на агресия и заслужава висок приоритет в грижите, особено в студените месеци. Затова умните и опитни дами имат огромен арсенал от балсами и глосове в джобове, в чантата, на бюрото в офиса, в жабката на колата и задължително на нощното шкафче. И ги използват от сутрин до вечер, за да запазят копринената им мекота и еластичност.

Събрахме 10 основни съвета и 10 възстановяващи и подхранващи балсама за устни, които ще ви помогнат за правилно третиране.

Балансирана диета – едва ли някой свърза състоянието на устните си пряко с правилното хранене и приемане на течности, но ако пренебрегнете това правило, последствията са за целия организъм. Затова приемайте храна, богата на витамини и минерали, и пийте достатъчно вода не само през лятото, но и през зимата.

Облизвайки устните, ние ги хидратираме, но слюнката бързо се изпарява и така още повече се дехидратират. Ако имате подобен вреден навик, избягвайте вкусните балсами, които ще ви изкушават допълнително.

Бъдете подготвени за промяната във времето – ако излизате навън, нанасяйте балсам със SPF фактор през лятото и зимата. Повтаряйте многократно и защитавайте устата с шал.

Дишайте през носа в студени зимни условия, при силен смразяващ вятър покривайте устата си и предотвратете заскрежаването.

Избягвайте пушенето – пушачките се разпознават по тъмните устни. Никотинът води до намаляване на желязото в организма и често причинява обезцветяване на кожата, включително и на устните. Допълнителен ефект са обезводняване, тъмни петна и напукани устни.

Контролирайте приема на кофеин – топлата напитка може да ви създаде уют в студеното време, но в крайна сметка води до дехидратация. Кафето има лек диуретичен ефект и намалява нивото на телесните течности. След чаша кафе може да усетите сухота в устата, затова го заменете с билков чай, който – освен хидратиращ – е полезен за организма.

Ексфолирайте веднъж седмично – както кожата по лицето и тялото, така и тази на устните се нуждае от обновяване. Но не прекалявайте с честотата, за да не предизвикате раздразнения. Не използвайте продукти, съдържащи оцветители или изсветлители, които могат да предизвикат алергична реакция.

Допълнителна влага – въздухът през зимата в повечето случаи е сух навън и вътре и води до изсушаване на кожата, затова заложете на овлажнители, които ще създадат подходящата атмосфера в помещенията.

Нанасяйте балсам през целия ден, но не забравяйте и вечер преди сън. Преди това почистете устните с хладка вода, отстранете остатъците от макиаж, подсушете с мека кърпа и ги покрийте с плътен слой балсам. Желателно е формулата му да е на маслена, не на водна основа и да не съдържа алкохол. Може да го замените с няколко капки зехтин, кокосово или бадемово масло.

Масаж с кокосово масло е добра стъпка в бюти ритуала, тъй като с него стимулирате кръвообращението, ускорявате клетъчното обновяване и устните изглеждат по-плътни и изкусителни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР