"Петел", дилемите на любовта

Новият хит на "Младежкият театър"

Лилия Илиева 10 February 2018

На премиерата на постановката „Петел“ в Младежкия театър научих нова дума – хетераст. Много се смях. Преди години този спектакъл щеше да предизвика вероятно скандал. Сега също ще е такъв за мнозина, но е хубаво, че вече е възможен.

Текстът на пиесата, чието оригинално заглавие е COCK, е на Майк Бартлет - един от най-вълнуващите млади драматурзи в Англия, автор на над 20 пиеси, радио драматизации и сценарии за сериали, носител на две награди „Лорънс Оливие“, номинация за BAFTA - Breakthrough Talent (Television Craft category) и други.

Сюжетът на „Петел“ е разказ за раздвоението на един мъж в любовта му... към друг мъж и към жена. Джон е гей или не е? Това е въпросът. Има връзка от седем години със своя любим, до момента, в който усеща дълбоко в душата си, че двамата са много различни и... следва раздяла, среща с жена, секс с жена (!) и откриването на другото му възможно аз. И повече не искам да разказвам, за да ви оставя удоволствието да преживеете този талантливо направен и изигран спектакъл. Реалистична, на моменти комична, болезнено откровена и директна история за взаимоотношенията в любовта, за въпросите, които провокира тя, за играта на власт, за пиковете и спадовете, за приближаванията и отдръпванията, дори на моменти еротична съвсем на приятната граница.

Звездата в този спектакъл е Александър Хаджиангелов (с Аскеер и номинация за Икар за изгряваща звезда в главната роля в постановката „Пилето“ през 2016 г.). Спектакълът е блестящ и благодарение на Бойко Кръстанов (в главната роля), Рая Пеева и Михаил Билалов. Режисурата е на Стайко Мурждев, също носител на „Аскеер“.

Постановката е за първи път на българска сцена след успеха си в The Royal Court Theater в Лондон, The Duke в Ню Йорк, Teatro del Noctámbulo в Испания и театри в Австрия, Малайзия, Белгия, Мексико и Аржентина.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР