София Филм Фест’2018: За нахъсване!

eva.bg 26 January 2018

От 7 до 29 март тази година международният София Филм Фест „окупира” столицата, а в част от този период – и Варна, Пловдив и Бургас. Програмата, както обикновено, е бездънна и нахъсваща с предлаганото висококаратово кино, което спокойно можем да наречем „каймакът” на най-големите световни фестивали – Кан, Берлин, Венеция. Ексклузивността е гарантирана, тъй като огромна част от заглавията няма въобще да минат през разпространителската мрежа. Така че, както гласи една от най-известните филмови реплики (от филма „Всичко за Ева”, 1950), леко перифразирана обаче: “Да затегнем коланите! Очаква ни един разтърсващ фестивал!”.

Представяме ви част от акцентите на фестивала, а повече за програмата и още детайли за филмите – в галерията ни и на www.siff.bg

"Манифест", реж. Джулиан Роузфелд

13 роли в сърцето и тялото на eдна-единствена актриса - Кейт Бланшет. Уникален експеримент, един от хитовете на филмовия фестивал в Сънданс'2017! Ключовата реплика е: "Цялото днешно изкуство е фалшиво!"

Българският филм „Áга“ на реж. Милко Лазаров ("Отчуждение") открива фестивала дни след като е закрил официалната програма на Берлинале. Филмът е сниман в Далечния Север, в Якутия и разказва за живота на семейство ескимоси.

"Без милост" на реж. Фатих Акин

Филмът бе в официалната селекция на последния фестивал в Кан. Това е първата немскоезична роля на холивудската звезда Даян Крюгер. Акин снима този филм след като открива името си, фигуриращо в списък с мишени на неонацистите.

"Квадратът" на шведския режисьор Рубен Йостлунд взе "Златна палма" на миналогодишния фестивал в Кан, при това в президентския "мандат" на Педро Алмодовар. "Блестяща сатира" на обществото е сред най-често срещаните определения на филма, ако имате нужда от още мотиви, за да си го отбележите за задължително гледане.

"Проектът Флорида" на реж. Шон Бейкър с Уилям Дефо в главната роля, за която актьорът е номиниран за "Оскар". Дефо плюс 45-те награди, с които филмът е отличен, са ни достатъчни, за да ви го препоръчаме.

"Нелюбов" на руския режисьор Андрей Звягинцев. Бруталната история на един развод. След три брилянтни творби - "Завръщане", "Елена" и "Левиатан" - всеки филм на Звягинцев е събитие.

"Изключителният: Моят Годар" на реж. Мишел Азанависиюс ("Артистът") разказва любовната история на големия режисьор от френската Нова вълна Жан-Люк Годар и актрисата Ан Вяземски. Един от най-очакваните филми на фестивала.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР