Юлияна Дончева: Не купувайте нищо със съставки, непознати на баба ви

В книгата си „Код червено“ Юлияна Дончева простичко и подредено е разказала своята истина за храната. А съгласете се, няма как човек да не й повярва, че е направила най-добрия избор за себе си, виждайки я как изглежда на своите години

Ваня Шекерова 24 януари 2018

Снимка: архив EVA

Как да си преструктурирате вода вкъщи? Защо да избирате хляб с квас вместо с мая? С какво ви „заплашва“ кафявият ориз? Кои ядки колко време да накисвате във вода преди консумация и защо? Кое растително масло е с най-висока температура на горене?

Убедена съм, че нямате отговори на тези въпроси, а може би дори не сте си ги задавали. Това вместо всички ни е направила Юлияна Дончева в книгата си „Код червено“, която стана бестселър в сегмента нехудожествена литература. В нея авторката простичко и подредено е разказала своята истина за храната. А съгласете се, няма как човек да не й повярва, че е направила най-добрия избор за себе си, виждайки я как изглежда на своите години.

За да поговорим за книгата й, се срещаме с Юлияна в новооткритата биосладкарничка и магазин за екологично чисти храни, която тя е отворила съвсем наскоро в един от столичните молове.

И така – четете етикета. И не купувайте нищо, съдържащо съставки, които баба ви не би разпознала. Това е едно от основните послания в книгата „Код червено“. А Юлияна ме въвежда в нейната предистория, която всъщност е нейната лична история.

Като се омъжих за Станислав, докато той тренираше, аз непрекъснато четях за начина, по който трябва да се храни като активен спортист. Комуникирах с неговите треньори Георги и Ирина Делчеви, които живеят в Арабските емирства. И са специалисти в диетологията и храненето. С тяхна помощ се ориентирах в правилните тези в тази област. В момента има страхотен хаос и напълно противоречащи си теории за храненето.

Докато бях бременна, трябваше да подбирам менюто си. И установих, че на всяка теза има и антитеза, което не само че обърква, но и отказва хората да следват някакви принципи. Един ден това е полезно, на другия се оказва, че е вредно. Това наистина може да те откаже от идеята да живееш здравословно и правилно. Реших да внеса малко яснота в този хаос, да представя третата гледна точка – на хората, които се опитват да живеят по един по-добър начин, но не могат да се ориентират.

Ти каза, че първата ти идея е била да направиш телевизионно предаване, посветено на храненето.

Подходих чисто журналистически. Когато нещо не ми беше ясно, взех да питам. Записах се в една американска фондация, от която ми изпращат материали. Ходех по световни изложения, разговарях с производители на храни. Изгледах много филми на колеги журналисти от други държави. Когато събрах голям обем информация, реших, че е нечестно нещата, които знам, да останат само за мен. Подготвих 10 предавания за една телевизия по темата хранене. Папката случайно изчезна. И като видях, че няма кой знае какъв интерес към подобно предаване – това беше доста преди Биляна Гавазова да започне „Чети етикета“, спрях да настоявам. Предаването ми трябваше да се казва „Код червено“, това стана заглавие на книгата ми. Издателите пожелаха в нея да има и лични истории. Няколко месеца писах предимно през нощта, след като приспя малкия.

Полезното в твоята книга е обяснението на всяко твърдение. Как например се информира за това коя мазнина и защо е подходяща за термична обработка?

Всяка информация съм засичала според поне три източника. За мен италианската кухня е една от най-здравословните в света, най-щадяща към храната. Италианците държат на състава на храните и на начина на обработката им. През американската фондация проверявах с помощта на учени, които обаче не работят активно – най-обективно е мнението на онези специалисти, които са в пенсия, не вземат заплати от никого и не са обвързани с интереси. За някои изследвания не ми разрешиха да ги използвам в книгата. Но съм намерила начин индиректно да подскажа за тях. Спестила съм много страшните неща, за да не всявам паника. Но съм заострила интереса към тях така, че хората сами да си направят изводите, без да се шашкат.

Как се научи да преструктурираш вода?

Много е трудоемко, по принцип се прави със специални инсталации, но не мога да препоръчам на хората да си ги купуват, тъй като са твърде скъпи. Затова намерих метод, който препоръчвам. За радост на пазара вече се продава и бутилирана реструктурирана вода с по-висока алкалност. Трябва само да се чете етикетът. Ледена вода е достатъчно поне една чаша сутрин да се пие. Да се вкара в организма т.нар. жива вода.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Мартин
09 февруари 2018, 07:06

Заглавието на статията е цитат от Michael Pollan, но никъде в статията това не е упоменато. Сега изглежда, че Юлияна Дончева е достигнала до тази мисъл.

ТВОЯТ КОМЕНТАР