Трябва ли да приемаме мултивитамини?

Вижте за какво могат и не могат да помогнат комбинираните витамини

eva.bg 12 January 2018

Много хора са свикнали да пият мултивитамини като част от ежедневния си ритуал за здраве, наред с миенето на зъбите и пиенето на големи количества вода. Други ги приемат само по време на грипния сезон. Но истината е, че ползата от тях е силно надценявана. Вижте защо:

Мултивитамините не могат да заменят празнините в хранителния ви режим
Ако ядете само преработени храни и добавени захари приемането на добавки няма да ви помогне. Най-добрият начин да получите необходимите витамини и минерали, заедно с фибри и фитонутриенти, е да се храните с добре балансирана диета с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини.

Можете да предозирате
Приемането на витамин А, витамин Е и желязо във високи дози може да бъде опасно за здравето и да предизвика различни заболявания (включително някои доста сериозни, свързани с щитовидната жлеза). Ако вашата диета вече е достатъчно богата на тези вещества, приемането им като добавка може много да ви навреди.

Попълнете липсите
Различните хора имат индивидуални нужди – на младежите им е нужен повече калций за здрави кости, бременните жени трябва да приемат фолиева киселина, за да предотвратят аномалии при бебето, а веганите вероятно ще имат недостиг на В12, заради липсата на мляко и месо в менюто им. Но дори и да попадате в някоя от тези групи вие вероятно приемате останалите важни вещества с храната си и не се нуждаете от комбинирани добавки. Затова трябва да приемате именно това, от което имате нужда под формата на отделни витамини.

Да, вероятно се нуждаете от повече витамин D
Повечето витамини и минерали могат да бъдат набавени от храната, но витамин D е изключение. Освен от обогатеното мляко, черен дроб на треска и няколко вида риби, няма много начини да получите достатъчно количество от него само от храна. Добрата новина е, че тялото ни може да произвежда витамин D естествено, когато е изложено на слънчева светлина - но това носи собствени рискове (рак на кожата, преждевременно стареене). Затова най-добре е да го взимате като индивидуална добавка, а не като част от мултивитамин.

Мултивитамините не предпазват от сериозни болести
Те наистина не са магически хапчета. Всъщност последните години в много медицински журнали излизат изследвания, които твърдят, че приемането им е само загуба на пари и няма никакви сериозни доказателства, че мултивитамините могат да предпазят организма ни от болестите.

Истината е, че добавките могат да помогнат за запълването на конкретни пропуски в диетата ви, но мултивитамините вероятно няма да окажат голямо влияние върху вашето здраве. По-добре се съсредоточете върху изграждането на навици за здравословно хранене.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР