Защо да ексфолирате скалпа?

За тази грижа се заговори сравнително неотдавна – защо ексфолирането на скалпа обаче се сдоби с популярност и как помага на състоянието на косата?

Люба Вангелова 17 November 2017

Днес за кожата на главата се лансират много продукти - шампоани, ексфолианти, еликсири, тоници, серуми и маски. Много жени имат еднакви оплаквания след процедура за боядисване на косата например – раздразнение на кожата на главата, щипене, чувствителен скалп... В много от салоните в близкото минало са използвали средство, познато от древните лечители – почистване с каменна сол или халит. Тя изчиствала и овлажнявала прекрасно кожата на главата след боядисване. Постепенно тази съставка се превърнала в основа за много шампоани за боядисани коси.

Една от причините за популярността на грижата за кожата на главата е изобилието от силикони в състава на съвременните шампоани и балсами. Те трудно се измиват и замърсяват до известна степен скалпа. Това предизвиква раздразнение, а косата започва да се омазнява по-бързо, като постепенно се налага да я миете всеки ден.

Грижите за кожата на главата помагат косата ви да бъде по-здрава и по-красива, косопадът да намалее значително, да се увеличи жизнеността на косата и да расте тя блестяща и силна
Косата е продължение на кожата на главата. Всеки косъм е отделен орган със свои клетки. Косата и кожата са неразривно свързани. Ето защо дълбокото почистване на кожата е задължително. Смогът в градовете, замърсяванията, цигареният дим, прахът – всички те замърсяват скалпа по същия начин, по който и кожата на лицето. Това е и причината за сухата и чуплива коса, за крехката й структура. Лошата кожа на главата се дължи на плътния слой кератинизирани клетки. А в този случай обикновените шампоани са безсилни. В основата им са активни съставки, които действат само на повърхността на кожата и просто измиват натрупаните замърсявания. Разтварянето на кератинизирания слой на кожата е по силите на пилинг с плодови киселини.

Дълбоко почистената кожа отлично възприема следващите процедури за грижа. Специалните продукти за домашна грижа могат да ви спестят много проблеми като например повишена чувствителност на кожата. Такава е кожата, когато е зачервена и ви сърби по време на или след боядисване, реагира на вода и на стилизиращи продукти. Друг проблем е твърде честото миене. Той е типичен за тези, които се потят доста – при спортуване, в жегите или с топлите шапки през зимата. В този случай помага маска за кожата на главата, която регулира себума: тя поглъща излишните мазнини и балансира отделянето им. Ефективен е и регулиращият кожата лосион, който действа като овлажняващ крем, но само за главата.

Ексфолирането на скалпа решава и още един проблем: недостатъчна хидратация, сиви и чупещи се коси. От това колко овлажнена е кожата на главата, зависи обмяната на веществата по нея, което пък оказва влияние на формирането на луковиците и жизнеността на косъма. В много случаи малките бели люспички по кожата на главата ви не са пърхот, а сухота, която изисква лечение. Половината от възрастните хора страдат от сухота и сърбеж, който се дължи на медиатора хистамин. За да се неутрализира този хистамин, може да използвате продукти с охлаждащи компоненти и цинк пиритион.

Грижите за кожата на главата помагат косата ви да бъде по-здрава и по-красива, косопадът да намалее значително, да се увеличи жизнеността на косата и да расте тя блестяща и силна. В дългосрочна перспектива тази грижа помага на кожата да остане мека, а това намалява появата на пърхот.

Почиствайте скалпа си поне веднъж седмично, а в комбинация с продукти като маска, шампоан и лосион, резултатите много скоро ще са чудесни!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР