Градина на желанията

Дългоочакваната дизайнерска колаборация ERDEMхH&M се готви да ви разкрие цяла нова вселена от романтични образи – забъркани в приказни истории с авантюристичен сюжет и съвършен финал

Кристина Симидчийска 20 October 2017

В характерните за дизайна му женствени рокли с флорални принтове има едновременно крехкост и сила. В любопитството му към историята на модата и изкуството – неизчерпаемо вдъхновение. А в любовта му и изкусното майсторство да разказва истории се крие славата на британския бранд, носещ името му – ERDEM. 40-годишният канадски дизайнер Ердем Моралиоглу е новата звезда в блестящата колекция от модни колаборации на H&M. Освен дамска линия, за първи път в своята кариера той ще представи и мъжка колекция, впечатляваща с изработката си и с материи като Harris Tweed.

Анн-Софи Йохансон и Ердем Моралиоглу

„Работата с Eрдем беше страхотно преживяване – сподели с EVA творческият консултант в H&M Анн-Софи Йохансон. – Той е много топъл, сърдечен и специален човек, а перфекционизмът му е виден във всеки модел от колекцията. Колкото по-скоро се докоснете до ERDEM, толкова по-бързо ще се влюбите! Както във всяка своя колекция, той миксира исторически препратки с лични спомени, създавайки приказен гардероб за всеки от характерите в новата му история. Искаме да потопим клиентите си точно в тази магична и романтична вселена, наречена ERDEM, където красотата и позитивизмът винаги печелят.“

Вижте какво още разказа за колаборацията и самият Ердем Моралиоглу в ексклузивно интервю за EVA:

Често казвате, че с работата си разказвате истории. Как започва приказката за ERDEMxH&M?

Още щом се заех с дизайна на колекцията, в главата ми беше само видеото на парчето Being Boring на Pet Shop Boys. То е снимано от фотографа Брус Уебър и разказва за група младежи, превземащи старинно провинциално имение. Момичетата носят рокли с маратонки и всеки от героите прекроява визията си по свой собствен начин… Обожавам тази идея и именно около нея беше изградена и историята на колаборацията.

И как продължава след това?

Всъщност, точно в тази колекция мислех предимно за личната си история. Върнах се към детството си в Канада, дрехите, които носехме със сестра ми, облеклото на родителите ми в снимките им от 60-те – като стегнатите и изпипани костюми на баща ми или структурата на чантите на майка ми. Освен това, много харесвам идеята да погледнеш на различните епохи през лещите на други, далечни от твоите места и десетилетия. Както е например в романа от 60-те Picnic At Hanging Rock, описващ истинска история от началото на миналия век.

Как бихте описали жената, за която е създадена колекцията ERDEMхH&M?

Когато работя над собствените си колекции, обикновено имам образа на конкретна жена и средата, която я заобикаля. Но за дизайна на ERDEMхH&M исках да мисля много по-широко и ето защо всеки модел носи свой собствен характер и образ. Харесвам тази демократичност в колекцията, защото помага всяка жена да намери нещо за себе си, без значение коя е и къде се намира.

ERDEM е марка, позната с майсторската изработка и красивите финиши на моделите си. Разкажете ни за материите и детайлите в дизайна, които използвахте.

Всичко, което създавам, винаги трябва да бъде завършено по най-красивия начин, в най-красивия си вариант. Това важи както за колекциите ми на модния подиум, така и за ERDEMхH&M. Работихме усилено и върху най-малките детайли и беше невероятно да представя H&M на повечето от независимите фабрики, с които обикновено работя. И да използвам великолепни тъкани като Harris Tweed и guipure дантела.

В колаборацията с H&M за първи път ще представите мъжка колекция. Защо сега?

Поканата да представим мъжка колекция беше страхотна идея. Тя идва 12 години след създаването на ERDEM и изглежда това бе идеалният момент да помисля какъв би бил дизайнът на мъжката ни линия. Целият процес беше коренно различен, защото за първи път мислех за моя собствен гардероб, за това какво самият аз нося и бих носил. С голямо вълнение очаквам реакцията на мъжете по целия свят, щом представим официално колекцията.

 

ERDEM x H&M ще дебютира на 2 ноември в избрани магазини в цял свят, а в България – в магазин H&M на бул. Витоша 6, както и онлайн на hm.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР