Връчиха на Казуо Ишигуро Нобеловата награда за литература

„Наистина съм изненадан. Ако имах и най-малкото подозрение, че могат да ми я дадат, щях да си измия косата тази сутрин“, заяви с усмивка авторът на „Остатъкът от деня“

eva.bg 06 October 2017

Снимка: getty images/guliver

Тази година Нобеловата награда за литература едва ли ще предизвика противоречиви мнения и полемики. За разлика от миналогодишния носител – музикантът Боб Дилън, сега престижното отличие се връчва на доказал се истински писател. А именно - Казуо Ишигуро, автор на безспорната класика „Остатъкът от деня“. Романът му донесе и най-престижната литературна награда Ман Букър.

Казуо Ишигуро е роден в Япония, но от 6-годишен живее във Великобритания. Винаги е писал книгите си на английски и може би затова в момента го определят като „роденият в Япония британски писател“. Творци като него обаче са достатъчно космополитни, за да не се затварят в рамките на една националност.

Ако смесите Джейн Остин и Франц Кафка, получавате Казуо Ишигуро в неговата същност. Трябва обаче да прибавите и малко от Марсел Пруст в сместа“, заявиха от комитета, връчващ Нобеловата награда за литература.

Самият Ишигуро заяви, че новината за Нобеловата награда е абсолютен шок за него. По време на пресконференция в лондонския офис на издателите му той каза: „Наистина съм изненадан. Ако имах и най-малкото подозрение, че могат да ми я дадат, щях да си измия косата тази сутрин.“

Освен „Остатъкът от деня“ на български език са издадени и книгите Погребаният великан", "Никога не ме оставяй", "Когато бяхме сираци". Ако все още не сте се запознали с творчеството на Казуо Ишигуро – направете го. Ние вече сме му почитатели.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР