Последният дом на Пикасо

След 30 години запустение къщата на художника на Френската Ривиера е реставрирана и очаква своя нов собственик

09 October 2017

Когато Пабло Пикасо умира на 91 години през 1973 г., той вече е спечелил славата си на най-емблематичния художник на XX век. Заедно с жена си Жаклин Рок през последните десет години от живота си той обитава старинна френска провинциална къща, заобиколена с пищна градина край градчето Мужен. Това е мястото, където Пикасо проспива целия ден, за да рисува през нощта, необезпокояван от никого. В този момент от живота си художникът отчаяно се нуждае от усамотение, което открива в имението с гледки към залива на Кан, околните хълмове и катедралата на Мужен.

След смъртта му жена му съхранява всичко в къщата непокътнато – точно така, както е било приживе, а след като и тя си отива от този свят през 1986 г. имението потъва в запустение за 30 години. Купува го холандски инвеститор, който наема известен белгийски архитект да реставрира постройките, без да променя оригиналната им визия. В основната къща има пет спални с гардеробни и бани към тях, две просторни дневни с камини, студио, зимна градина, кухня и изба, в която могат да отлежават над 5000 бутилки вино. Има и прилежащи постройки – къща за гости, къща за обслужващ персонал, фитнес салон (едва ли Пикасо някога би помислил това) и самостоятелна професионална кухня.

След двегодишната реставрация последният дом на Пикасо ще бъде предложен на аукцион на 12 октомври с начална цена от 20,2 милиона долара.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР