Да плаваш из Йонийските острови
Плавал съм из много морета и затова със сигурност мога да кажа, че Йонийските острови с мекия си и умерен климат (планините през зимата спират студените северни ветрове, а през лятото мелтемите и морският бриз омекотяват горещините) са перфектното място за плаване
Любомир Василев 06 October 2017
остров Кефалония
Няма как да не съм благодарен на архитект Атанас Панов, който преди няколко години победи страховете ми, запали ме и ме убеди, че няма по-хубаво преживяване от това да превърнеш морето в свой дом, а сушата да бъде временен пристан, от който бързаш да вдигнеш котва. Това промени концепцията ми за прекарване на ваканциите и стана част от живота ми. И за да не попадна в категорията мъже, за които двата най-щастливи момента в живота им са, когато купуват и когато продават лодката си, аз просто всяко лято си наемам.
Всеки от островите има собствен ландшафт и история. Корфу притежава смесица от френско-италиански стил и кухня, повлияна от венецианските традиции. Лефкада с един от най-живописните плажове – Василики, където вятърът е постоянен, е всичко, което любителите на спортовете, свързани с него, могат да пожелаят. В Кефалония се отглежда уникалният местен сорт грозде востилиди – бутилка от него всеки път е в багажника ми, когато си тръгвам обратно. Пристанищните селца на Пакси са очарователни, а в Итака усещането за съпричастност към легендата на Омир за Одисей те преследва навсякъде.
Фискардо е едно от малкото места на острова, където има повече от един добър ресторант, дори вторият да е тайландски. Тайландски ресторант на гръцки остров звучи странно, но „Лорд Фалкон“ е наистина добър. След няколко дни типична гръцка храна, точно преди да ти втръсне от мазане на тарама и дзадзики, тук е перфектното място за рестарт на вкусовите рецептори. Със съотношението между цена и качество, добро обслужване и уникална градина този ресторант е находка.
Асос на остров Кефалония е друго приятно място, където да стигнеш по вода. С живописните си разноцветни къщи прилича повече на италианско, отколкото на гръцко село. За това допринасят и съществуващите руини на италиански замък от XVI век на хълма. Като храна тук не трябва да очакваме нещо изключително. Избираме таверна „Нефели-Анаид“ заради добрата локация и прясната риба.
Последният остров от Йонийския клъстър, на който ще акостираме днес, е малкият Кастос, само 8 на 8 км. Той е много привлекателен за всички ентусиасти с лодки. Чувството в XXI век, че си откривател на място, останало незабелязано от другите, тук важи с пълна сила. Петдесетте местни жители са превърнали острова в място, което ме кара да се връщам тук всяка година, и каква е изненадата, когато в единствения бар на пристанището „Траверсо“ опитвам най-вкусния домашен сладолед, който някога съм ял. Наред с едноименното домашно вино дори само това е достатъчно да превърне Кастос в дестинация, която ще повтарям.
Последната вечер избирам да вечерям на лодката. Ще правя това, което най-много обичам. Ще си сготвя и ще пия вино. Вятърът ще ми е сервитьор, звездите ще са ми свещи, морето ще е музика, а виното ще е от Кефалония.
Spaghetti Kitchen препоръчва/
Taverna Stavros, Sivota
Tassia, Fiskardo
Nefeli-Anait, Assos
Sirens, Vathy
Calypso, Kioni
Благодаря за пътеписа и за кулинарните насоки на г-н Василев.