Градски легенди на добрия вкус, част 3

Разплитаме тайните на непреходната елегантност с колекцията H&M Studio AW17 и Мира Лазарова

11 September 2017

Мира е с костюм и бижута H&M Studio AW17

Снимка: фотография Елена Ненкова, грим Слав, коса Гергана Ангелова за Arlet Stars, гардероб H&M Studio AW17. Кадрите са заснети с любезното съдействие на Generator

Вдъхновени от комбинацията между дръзкия уличен стил на метрополиса, всепризнатите модни класики и майсторските заемки от мъжкия гардероб, рисуващи новата колекция H&M Studio, поканихме четири не по-малко вдъхновяващи дами да разкрият своята гледна точка към елегантността – в модата и стила си на живот.

Представяме ви Мира Лазарова, главен редактор на списание Unique Estates Life:

Обрисувай ни твоята представа за градска елегантност.

От много отдавна смятам, че стилът и дрехата сама по-себе си – дори само докосвайки я още преди да я облечеш, са много по-важни от тенденциите. Мисля, че контекстът, в който всичко се случва, е изключително важен за това как един човек изглежда. И в тази връзка за мен София е доста либерален град, топъл и все пак по някакъв начин модерен. Ние сме миксирани като култура на един много интересен кръстопът и това в голяма степен е за хубаво, защото има пластове. В тях виждаш различни емоции и отражение на хората, с които по някакъв начин се отъждествяваш. Според мен индивидуалността на всеки човек е много заразяваща и до голяма степен определя посоката му за сезона. А градската елегантност е отражение на личния вкус, което пък е нещо много специално, отглежда се внимателно и с години. Но също така подсказва това, което ври и кипи в града, и което се случва в него.

фотография Елена Ненкова, грим Слав, коса Гергана Ангелова за Arlet Stars, гардероб H&M Studio AW17. Кадрите са заснети с любезното съдействие на Generator

Лично за мен, един семпъл и прост начин на обличане, с някакви описващи човека аксесоари е много адекватен стил за града. Не мисля, че тук високите марки имат контекст, освен на избрани места и в определени среди. Те са по-скоро подходящи за допълване на визията. Защото градът ни е твърде скромен, за да поеме излишно разточителство на стил и дрехи. Затова и по един начин се обличаме в Берлин, по друг в Лондон, по трети в Париж...

Какво е първото ти впечатление за колекцията H&M Studio AW17?

Според мен точно тази линия е институционална по някакъв начин. Носи градска модерност, носи подиума, тенденцията, посоката... И в същото време в нея има много от духа на улицата, нещо обикновено, небрежно, комфорт. Смятам, че дизайнът й е абсолютно адекватен на всеки град и среда, всеки може да намери своето си нещо в нея. Специално колекцията за този сезон е много красива, намирам детайли в нея, които са просто съвършени. Материите са хубави, финишите са много добре направени и на живо изглежда по съвсем различен начин.

В какво ще инвестираш през новия моден сезон?

От няколко сезона търся моята голяма черна чанта и до момента все още не съм я разпознала. Всеки сезон купувам чанта, която наистина да е много хубава, защото смятам, че в избора на обувки и чанта не бива да има компромис. Това са фундаментите в един гардероб. Имам много демократичен гардероб, с различни по дух дрехи и аксесоари, но напоследък се улавям, че предпочитам да купувам повече базови неща, които да допълват тези, които имам и да надграждат.

Кой е най-добрият моден съвет, в който си се вслушала?

Адекватност. Даде ми го преди доста време Емилиян Събев, когото изключително много уважавам, заради работата му върху изграждането на градската култура у нас, за осъзнаването на хората къде са и кои са. И в този смисъл - ако се научим да сме адекватни на средата, която обитаваме, всичко би било много по-лесно.

А житейски такъв?

Израснала съм в консервативно семейство, живяла съм щастливо, научена съм на много неща, но до по-зрелите си години винаги съм била много съобразяваща се с правила, среда, норми. И в един момент разбрах, че всичко това е страшна глупост. Ужасна претенция. Сама се научих, че всъщност най-важно е да свалиш собствения си портрет от стената и да разбереш, че не си някакъв праволинеен отличник, а обикновен човек. И единственото правилно нещо е да си си ти, да обичаш и да живееш максимално просто, естествено, без предразсъдъци. И в никакъв случай, по никакъв начин, за нищо на света да не се сравняваш с другите.

Каква е идеалната сутрин за теб?

За мен сутрините са много специално нещо. Старая се да лягам рано и да ставам рано, винаги закусвам вкъщи. Домът ми е свещено място, много го обичам и пазя, и някак ставането сутрин за мен е важно да бъде съпътствано от любов и разбиране. Да има музика, аромат на кафе, хубави разговори - абсолютно тривиални неща, които обаче те изпращат в съвсем друго настроение от вкъщи.

H&M Studio AW17 за жени и мъже ще откриете в селектирани магазини и онлайн от 14 септември, а в България колекцията ще бъде в продажба в магазин H&M Витоша 6, както и онлайн на hm.com

1 КОМЕНТАР
1
Валентина
28 September 2017, 11:16

..."финишите са много добре направени и на живо изглежда по съвсем различен начин." Много тъпо, нищо не значещо, но така претенциозно, че дори заблуждава с компетентност.

ТВОЯТ КОМЕНТАР