Наречена Боряна, за да се пребори

Боряна Радева, генерален мениджър и един от собствениците на Евромаркет, компанията лидер у нас в бизнеса с индустриално оборудване и строителна техника, пред ЕVA – за любовта и сянката, за детството в Куба, за полета с балон и за легендата, наречена 1000 жерава

Ваня Шекерова 29 август 2017

Снимка: Енчо Найденов

За първи път виждам Боряна Радева на благотворителната вечеря, която списание ЕVА организира в подкрепа на Общинска онкологична болница в София. Откроява се с изключителен финес и категорична елегантност – естествената ѝ грация е подчертана с бледорозова коктейлна рокля Gucci, допълнена с убийствени обувки на същата марка. Разбирам, че зад образа на светска дама се крие двигателят на голям, при това смятан за мъжки бизнес – Боряна Радева е управляващ съдружник на Евромаркет груп АД, търговско-инженерингова компания за индустриално оборудване и строителна техника. И тъй като не спирам да се удивявам на жени, които работят с нейния размах, справят се успешно с предизвикателства от какъв ли не характер и пак успяват да изглеждат крехки, женствени, красиви, като че ли прекарват живота си, грижейки се единствено и само за себе си, си запазвам правото да разбера как го прави Боряна. Как осигурява работа на повече от 650 души в България, 120 в Украйна, как менажира компанията си вече 25 години, как балансира бизнеса със семейство, деца, че и внуци. Въобще как живее.

„Ако ми е тъжно – плача, ако има музика – танцувам, ако трябва да направя сделка – се боря като мъж. Чиста ми е душата, добър ми е бизнесът. Искрена съм и съм изпълнена с любов към децата и внучките си“. Така Боряна Радева обобщава своята философия, благодарение на която преминава през живота с момичешка лекота. Не пропуска да спомене съпруга си в качеството му на опора и постоянен източник на топлина и нежност – всъщност, докато говорим в офиса на Боряна, единственият, на чието телефонно позвъняване отговаря, е Иван Радев („На Радев не мога да откажа”, усмихва се тя.) А докато снимаме в дома ѝ, той се връща от пътуване с красив букет от самакитка, който подрежда във вазата. „Иван е най-добрият татко, изключително любящ и взискателен баща и съпруг, най-добрият пример, който децата ми са могли да имат”, допълва тя.

Боряна Радева в няколко кратки епизода, които описват нейния стил и житейско кредо на истински успяла жена

„Представете си, че сте на концерт, вашия концерт. Продадени са билетите, феновете ви са в залата, пълна е. Излизате и започвате... да грачите. И казвате: елате утре, може би ще пея по-добре. Шансът ви е един-единствен – отивате при клиента и правите най-доброто. Като рок звезда. След това всеки да си каже – на какъв концерт бях! Какъв дилър от Евромаркет дойде – знаеше открай до край нещата, всичко ми обясни. А тук има кой да ни похвали – имаме годишно таргетиране, специална система как да измерим нашата ефективност и как да поощрим успеха“.

Така Боряна Радева мотивира служителите си да се раздават докрай. Всеки ден. Както го прави самата тя от 25 години. За никого от подчинените ѝ не е тайна, че г-жа Радева идва първа в офиса сутрин – в 8.20, винаги безупречна. Както и това, че вратата на кабинета ѝ е непрекъснато отворена. Ако е затворена, това означава, че има проблем.

Хюстън, имаме проблем! Може би приблизително така е звучал гласът на момчето, управлявало балона, в който Боряна Радева била качена да лети по желание на своите колеги. За рожден ден ѝ подарили полет с балон. Над Банкя. Било ѝ за първи път и се страхувала. Но все пак трябвало да уважи подаръка, който ѝ направили. Задянали на гърба ѝ огромен тежък парашут, заради който трябвало да стои наведена, за да не се прекатури през борда на кошницата на балона. Полетели в посока към Перник. И ги връхлетяла неочаквана силна буря. „Ако долу бе дъжд, то горе ни биеха ледени иглици“, спомня си Боряна. Джипиесът се изключил. И в крайна сметка балонът паднал. В единствената обработена нивичка край село Дивотино. Два часа не могли да ги намерят и да ги приберат. Не питам Боряна дали пак би пробвала да лети по този начин, макар разказът ѝ за този случай да е спокоен и дори гарниран със смях.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР