Базел - в сърцето на Европа

Швейцарската утопия на културата сред цветя, изкуство и спокойствие

Александра Рамирез 03 July 2017

Снимка: Александра Рамирез

Малкият швейцарски град Базел, разположен на границата с Франция и Германия, е популярен културен и индустриален център. Градът е с площ от едва 23 кв. км, но е изпълнен с множество публични произведения на изкуството, освен това е дом на цели 37 музея.

Той се разделя на две от река Рейн като старата му част на север се нарича Малкият Базел, а от южния бряг на реката се намира по-голямата – Gross Altstadt – притегателен лабиринт от малки улички, съхранили автентичната си архитектура и приютили безброй галерии и магазини за ръчно творчество. Освен тях посетителите могат да отдъхнат на сянка в някое от кафенетата и ресторантите разположени отвън на самите улици досущ като в Париж. Старият град е задължителен в туристическата обиколка, а извън него се намират жилищните квартали и доста музеи. В северната част се намира и Месе – най-големият и най-важният търговски център в Швейцария, където се провеждат важни конгреси и панаири. Там през юни се открива Art Basel – традиционният фестивал за съвременно изкуство, събирайки на едно място някои от най-добрите галерии в света.

През лятото реката е сред любимите места на местни и гости, които обичат да се пускат по течението от единия край на града до другия, тъй като то е доста бързо. Прохладните води на реката са изключително чисти. Съвсем приемливо е да напъхаш всичките си притежания в непромокаема чанта (заедно с електрониката!) и да се пуснеш от музея Тингели до западната част на града. А ако предпочиташ да останеш сух – има круизи носени отново от самото течение. Но да хвърлиш торбата по течението и да я „догониш“ по вода е доста стара традиция, която събира жителите през май и ентусиастите са няколко хиляди.

Архитектурата в Базел е много разнообразна – изключително добре запазените старинни сгради съжителстват в хармония с новите, които са внимателно разположени и не се натрапват. Отделните квартали имат собствен облик, а много от хората в близките предградия живеят в красиви къщи с огромни градини.

Практически Базел е много добре озеленен - цветята са навсякъде, както и ягодите и лавандулата – подават се от оградите или са засадени на публичните площи. Парковете са много добре поддържани като някои от тях са пригодени за почивка или спорт. Най-лежерният е Schützenmatt – зелена площ с пейки около нея, която е идеална за излежаване. Местните често си правят барбекю и семейни събирания, има дори и столчета за по-възрастните.

Високият стандарт на живот там е сравнително достъпен и храната в супермаркетите е на приемливи европейски цени, макар и местните да предпочитат фермерските пазари. Такъв има и точно пред нереално красивата сграда на кметството, който трае до обед, но цените са космически.

Въздухът в Базел е много чист, като принос за това има и публичният транспорт – изключително добре развитата инфраструктура предлага превоз най-вече с трамваи, но има и автобуси. А ако сте настанени в хотел, задължително ви дават карта за безплатно возене по време на престоя ви. Иначе единичен билет в една посока е 3.80 франка и е валиден 1 час. Ресторантите обаче са с швейцарски цени и една прилична вечеря с чаша вино е около 50 франка на човек, а в гурме ресторантите е над 100.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР