Време е за изкуство - Art Basel 2017

От 15 до 18 юни фестивалът за изкуство сплотява в Швейцария елита на артистите

Александра Рамирез 13 June 2017

Един от най-старите и престижни фестивали за изкуство в света Art Basel се провежда три пъти в годината на три континента – Базел в Европа, Маями в Северна Америка и Хонг Конг в Азия. Локациите съвсем не са случайни, тъй като там се случват най-големите продажби на съвременно изкуство и са сред топ дестинациите на много популярни куратори и колекционери. Мащабното събитие продължава в рамките на няколко дни и събира почти 300 от най-добрите галерии на световно ниво.

Те представят не само съвременно изкуство, но и модерно, от средата на 60-те на миналия век, както и разнообразие спрямо профила на купувачите – развива се тенденцията на по-достъпни малкоформатни произведения, но присъстват и мащабни творби с огромни размери. Обхващат се живописта, скулптурата, инсталацията, пърформънса, видеото, фотографията, графиката и смесените медиуми.

Сред над 4 000 имена на артисти фигурират и много млади и неизвестни автори под 30 години, както и ключови художници като Кристо, чийто проект „Плаващите кейове“ беше част от миналогодишното издание, заедно с инсталацията Store Fronts Corner от началото на 60-те. Освен него, в миналите издания са показвани произведения на Марина Абрамович, Йоко Оно, Деймиън Хърст и други.

Тази година ArtBasel ще се проведе от 15 до 18 юни включително, а точната локация се нарича Messe Basel и се намира на Messeplatz 10 в центъра на града. Вернисажът, който е единствено с покани, ще се състои ден по-рано – на 14-ти юни, а официалният старт е на 15-ти, като вратите са отворени от 11 сутринта до 7 вечерта. Еднодневен билет се предлага за 60 франка, а онлайн може да бъде закупен за 50, както и вечерен билет за 28, но той е валиден само след 5 следобед. Могат да се закупят от сайта

Любопитното около този малък град е, че въпреки размерите си – едва 23,91 км², той е дом на 37 музея, монументални публични скулптури и безброй други културни учреждения. Освен това, по време на седмицата на фестивала, много от местните галерии организират изложби и канят международни творци, които никак не са за пропускане! Още един плюс е, че при повечето от тях входът е безплатен.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР