Даян Перне - от мажоретка до модна икона

Модата е нещо, което купувате и има краен срок, след това я преоценяват; стилът не ви струва нищо и е вечен

Лилия Илиева 06 June 2017

Снимка: Havier Hassan

От 5 до 10 юни 2017 г. студиата на Ню Бояна ще се превърнат в декор на две големи модни събития – Балканската седмица на модата и първия в света моден филмов фестивал A Shaded View on Fashion Film (ASVOFF), създаден от първата модна блогърка, американката Даян Перне.

Даян е модна икона, моден критик, ловец на таланти. Родена е във Вашингтон, завършва документално кино и репортажна фотография, работи като дизайнер на костюми в киното, има своя собствена модна линия в продължение на 13 години в Ню Йорк. През 1990 г. заживява в Париж и отразява модните дефилета за сайтовете на сп. Elle и Vogue.fr. Впоследствие е моден редактор на сп. JOYCE, Хонконг. След успеха на модния си блог, през 2008 г., създава и модния филмов фестивал ASVOFF. Участва във филма „Прет-а-порте“, появява се и в лентите „Деветата порта“, „Нашият мирис“ и „Зулендър 2“. Имала е четирима съпрузи, от които е била влюбена само в първия, доста по-голям от нея – зъболекар, самоубил се в автомобилна катастрофа. Ярко разпознаваема е със стила си на обличане – винаги с високо вдигната коса, воал, дълги черни дрехи. Ето какво разказва Даян пред EVA:

Как избрахте България за декор на вашия филмов и моден фестивал?

Международният пиар на Балканската седмица на модата Майра Постолаче ме покани в София и ме заведе в Ню Бояна. Когато видях студиото, веднага се влюбих. Първоначално обмислях да е една от спирките на пътуващия ни фестивал, но после насън ми хрумна, че откриването на деветото издание на ASVOFF във филмовите студиа на Ню Бояна би било фантастично. Обсъдих това с екипа на Ню Бояна и те го приеха като голяма чест, както и аз.

Как избирате филмите в програмата на фестивала?

Не е лесно, защото има доста предложения. Ще видите, че програмата е много богата. Стремим се да покажем максимално начините, по които може да бъде изразена модата чрез филм.

Как избирате гостите и членовете на журито? Кои сред тях ще заинтригуват най-много аудиторията според вас?

Мисля, че всички ще бъдат очаровани от президента на журито ни Ерик Дейман, дизайнер на костюмите в сериала „Сексът и градът“, след това работил в „Дневниците на Кари“, в „Клюкарката“, а в момента – в сериала „Милиарди“. Тим Йип идва от Пекин. Той е първият китаец, спечелил два Оскара за работата си като артдиректор на декори и костюми за филма „Тигър и дракон“. Марк Хепъл е директор костюми на Нюйоркския балет и може да ви разкаже много за работата си с най-големите дизайнери от Валентино до Айрис ван Хърпен. Алекс Мъри-Лесли е куратор на нашия първи Филмов фестивал за носими технологии. Ще й помага специалният ни гост Орлан, знаменит артист от Париж. Брайън Бойс е едно от тайните оръжия на индустрията, гуруто, към когото се обръщат безброй личности от модния свят. Ще има и много интересен уъркшоп с красивата и невероятна моделка и артист Кюба Торнадо Скот. Баща й е режисьорът Джейк Скот, чичо й е Тони Скот, а дядо й – Ридли Скот. Така че, виждате, не е лесно да кажа кой от тях ще е най-интересен за публиката.

Как се променя модният свят днес според вас?

Може би десетилетие или повече корпорациите и бързата мода имаха надмощие, но мисля, че е време за промяна, време е да оценим занаятчиите и да се погрижим за планетата.

Накъде върви модната индустрия?

Вярвам в социалната осъзнатост. Смятам, че ужасяващият инцидент в комплекса Рана Плаза в Бангладеш през 2013 г., където в текстилни фабрики загинаха 1135 души, беше урок, който трябва да събуди социалната осъзнатост. Да провокира мисленето в посока защо имаше човешки жертви и как е възможно да се произвежда риза, която да струва колкото един сандвич. Важно е да се мисли и как да бъдат третирани хората. Процесът на учене е дълъг, но мисля, че има някакъв напредък.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР